Utorak 27.02.2018.
11:01
Vestionline, b92.net

Nemačka štampa: Okrenuli leđa Turskoj, najviše novca Srbiji

youtube.com/WonderWhy
Foto: Ilustracija

"Preduzeća na Balkanu mogu da računaju na povoljne kredite za svoje projekte hidrocentrala - na primer, od EBRD. A kako ta javno finansirana banka procenjuje odnos između ekonomske isplativosti nekog projekta i zahvata u prirodu - to je informacija koja ne može da se izmami od direktora za životnu sredinu u EBRD, Darijuša Praseka", navodi "Salcburger nahrihten".

Kako navode, upravo je Zapadni Balkan postao atraktivniji za investiranje, prenosi Radio Dojče vele.

Pošto je pristup Turske Evropskoj uniji propala stvar, finansijska podrška Evrope je usmerena na kandidate za prijem iz čitavog Balkana. Prema informacijama "Frankfurter algemajne cajtunga", EBRD se nigde ne angažuje intenzivnije nego u regionu Zapadnog Balkana, koji čini šest privreda - Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Kosovo. 

List dodaje da investicije u tih šest ekonomija "iznose godišnje više od 560 evra po stanovniku". 

"Poređenja radi, u istočnoevropskim članicama EU, na primer u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj ili u baltičkim zemljama, iznose 330 evra. U zemljama Severne Afrike, kao što su Egipat, Jordan, Liban ili Tunis, taj iznos je 43 evra". 

"EBRD, koja je koncentrisana pre svega na Istočnu Evropu, uložila je 10 milijardi evra u 600 projekata na Zapadnom Balkanu. Gotovo polovina tog novca, 4,7 milijarde evra, otišla je u najmnogoljudniju zemlju Srbiju, slede Bosna i Hercegovina (2,1 milijarde), Makedonija (1,6) i Albanija (1,0)", navodi se u tekstu. 

"Tradicionalno je Turska najvažniji primalac sredstava EBRD i EIB van EU, ali tamo su sada opale njihove aktivnosti. Slično važi i za tzv. pretpristupnu pomoć (IPA) Komisije. I tu je Ankara najveći profiter, ali sada se stvar pomera na Zapadni Balkan. Kao deo nove strategije, IPA hoće da poveća pomoć tom regionu. Srbija već sada dobija po glavi stanovnika mnogo više novca od Turske", navodi Frankfurter algemajne cajtung. 

2024 © - Vesti online