Utorak 27.02.2018.
11:12
Vestionline, Srna

Hrvatska odlučuje: Za dom spremni (ne) ostaje, Tito preživeo u Zaprešiću

Tanjug/Hina
Da li će se Hrvati odreću ustaškog pozdrava?

Uoči donošenja preporuka Komisije za suočavanje sa prošlošću, on ističe da je HNS-ov stav da tom pozdravu nije mesto u javnosti - ni na koji način i ni na kojem mestu.

Komisija do 1. marta treba da dostavi Vladi preporuke usmerene na suočavanje sa prošlošću, uključujući i stav o petokraki i ustaškom pozdravu "Za dom spremni!", koji su izjednačeni kada je reč o značenju.

Istovremeno, desničari u Zaprešiću nisu u potpunosti uspeli da preimenuju Ulicu maršala Tita, po ugledu na svoje istomišljenike u Zagrebu. 

Amandman Projekta "Domovina" na predlog odluke da se Ulica maršala Tita preimenuje cijelom dužinom na sednici Gradskog veća Zaprešića - nije izglasan.

Usvojen je predlog po kojem će se deo dosadašnje Ulice maršala Tita preimenovati u Ulicu kardinala Stepinca, deo u Aveniju hrvatskih branitelja, dok će jedan deo i dalje nositi naziv po Josipu Brozu Titu.

Zagovornici zamene Titovog imena Stepinčevim nisu zadovoljni, jer deo ulice ostaje nazvan po Josipu Brozu, kojeg desničari i Katolička crkva u Hrvatskoj prozivaju zbog hapšenja Stepinca, prenose hrvatski mediji.

2024 © - Vesti online