Ponedeljak 26.02.2018.
21:31
Vestionline, Tanjug

Vučić o nezavisnosti Kosova: Moramo biti spremni na kompromis, inače...

Tanjug
Srbija se ne sme udaviti u sopstvenoj prošlosti: Aleksandar Vučić

- Zato toliko plediram na kompromis i zato toliko molim i tražim podršku i Evropske Komisije i svih svetskih sila da do te podrške dođemo - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom EK Žan Klodom Junkreom.

Kako je rekao, svaki dan čuje u Srbiji kako govore "za nas je najbolji zamrznuti konflikt i čekajte samo da prođe i desiće se nešto što će nama da pomogne". 

- Ako mi ne budemo razumeli, a pri tome dobro znate šta mislim o nezavisnosti Kosova, da mi moramo da napravimo kompromise, da moramo sa sobom u određenim stvarima u našim glavama da raskrstimo - i to govorim u trenutku kada ne bi trebalo da govorim, i kada ću da gubim političke poene... ako to ne budemo uradili udavićemo sebe u sopstvenoj prošlost - upozorio je predsednik Srbije.  

Vučić je večeras, govoreći o pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom, rekao da je važno da se pronađe kompromis sa Albancima i istorijski reši taj odnos, da se uspostavi prijateljstvo dva naroda, 

- To je za nas najteže pitanje i to je pitanje za Srbiju i sve naše građane, i za našu budućnost - rekao je Vučić. 

- Mislim da je od uzasnog znacaja da mi i Albanci nađemo kompomis, da se to pitanje reši na drugačiji način, a ne ratovima, i da dva najmnogoljudnija naroda uspstave osovinu sever-jug.

Ističući da je iznad svega važan dogovor Beograda i Prištine, Vučić je pomenuo da se pregovori odvijaju uz podršku Brisela, ali, kako je primetio, u Briselu su samo posrednici, na "čemu smo naravno zahvalni".

Podsetio je da su u 22 zemlje EU priznale nezavisnost Kosova i da one očekuju dokument koji bi vodio suštinski ka tome, ili bar da Priština bude deo UN i drugih međunarodnih organizacija. Pet zemalja to ne žele, kao što Priština želi, a Beograd to ne želi, rekao je Vučić.

On je istakao da bi sporazum trebalo da bude takav da i Beograd i Priština izgube ponešto, ili da budu veoma nezadovoljni i jedni i drugi, a to bi, kaže  znacilo da smo pobedili. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, naglasio je on.

Dodao je da je nemoguće ubediti građane Srbije da prihvate da daju sve, a sa druge strane nista.

- Mi želimo kompromis pod okriljem EU, na najvišem nivou, a ako to ne moze živećemo u prošlosti kao decenijama unazad - kazao je predsednik.

- Voleo bih da to izbegnemo i da budućnost vidimo na drugi način. Nadam se da će Albanci razumeti koliko je vazan taj dogovor. 

Vučić je istakao i da su nama važni dobri odnosi sa Albancima i da bi se to postiglo sporazumom, ali da se to u Prištini ne čuje, a važno je i za njih.

Rekao je da će sve uraditi da se dođe do rešenja, iako je to teško.

2024 © - Vesti online