Ponedeljak 26.02.2018.
21:55
Vestionline, Tanjug

Šešelj: Srbi bi Đinđiću oprostili da je ubio Miloševića, ali...

A. Čukić
Đinđić nije smeo da izruči Miloševića Hagu: Vojislav Šešelj

Šešelj je kazao da je Đinđić došao na vlast voljom Amerikanaca, "akcijom njihovih obaveštajnih službi i špijunskih agentura". 

- To je činjenica. Amerikanci su dali 200.000 dolara za to, a koliko su dale druge zemlje još je pitanje. Priznali su da je Vilijem Montgomeri vodio tu akciju - dodao je Šešelj tokom predizborne debate sa predsednikom Stranke pravde i pomirenja Muamerom Zukorlićem na televiziji Prva.

Dodao je da je sa Đinđićem počela "ogromna pljačka naroda", te da, kako je naveo, tako nije bilo ni pod Turcima.

- Devedestih su sačuvani gotovo svi industrijski resursi. To je pod Đinđićem sve upropašteno, uništeno, a onda prodato budzašto - istakao je Šešelj. 

Tvrdi da je Đinđić bio "na čelu glavne mafije u Srbiji - surčinske uz koju je došao na vlast". 

- Srbi bi mu oprostili da je ubio Miloševića, ali nikako nije smeo da ga isporuči Hagu i to na najveći nacionalni praznik - smatra Šešelj. 

Zukorlić je kazao da nije saglasan sa time što je izneo Šešelj i dodao da je Đinđić bio "prvi državnik koji je pokrenuo dijalog sa Bošnjacima. 

Spomenik ubijenom premijeru Đinđiću predviđeno je da se nalazi u renoviranom Studentskom parku u Beogradu i biće visok 6,20 metara, belo-srebrne boje, u obliku strele. 

Kako je objavljeno prošle godine, plan je da spomenik bude privremeno postavljen 12. marta 2018. godine na Studentskom trgu. 

Rad "Strela" autora Mrđana Bajića izabran je na međunarodnom konkursu za izbor idejnog rešenja spomenika Đinđiću, a saradnici Bajića su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović i istoričarka umetnosti Marina Andrić.
 

2024 © - Vesti online