Ponedeljak 26.02.2018.
19:11
Vestionline, Tanjug

"Priština i dalje najteža prepreka, a šta ćemo na kraju odlučiti - naše unutrašnje pitanje"

Tanjug
Pozdravlja strategiju proširenja: Aleksandar Vučić

- Jer, vremena za zamazivanje očiju je bilo u prošlosti koliko hoćete - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom EK Žan Klodom Junkerom. 

Kako je rekao, sa Junkerom i evropskim komesarom Johanesom Hanom razgovarao je otvoreno, a smatra ih iskrenim prijateljima Srbije, o odnosima Beograda i Prištine i o tome šta je potrebno da mi uradimo da bi bili deo evropske porodice naroda.  

- Znamo da su pred nama teški zadaci, a šta ćemo na kraju da izaberemo to je naše unutrašnje pitanje - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da Srbija pozdravlja Strategiju proširenja koju je Evropska komisija predstavila ovog meseca, jer ona daje podstrek da radimo brže na reformama zemlje i društva. 

On je rekao da je poseta Žan Klod Junkera Beogradu za nas značajan podsticaj da nastavimo sa reformama u procesu pristupanja EU, da nastavimo da menjamo sebe, kako bismo mogli da budemo deo društva kojem želimo da pripadamo. 

- Zahvalan sam Junkeru na njegovom trudu, angažmanu i naporima, jer nije uvek poštovao birokratske procedure, već je iznalazio rešenja za brojna pitanja na Zapadnom Balkanu - kazao je on. 

Vučić je, s tim u vezi, rekao da je, kada je molio za neki okvirni datum kako bismo mogli optimističkije da posmatramo budućnost, znao da to nije lako dobiti. 

- Zato ni danas ne govorim da je 2025. datum garantovanog ulaska, već godina koja bi, ako završimo sve što moramo, mogla da bude vreme našeg priključena evropskoj porodici naroda - istakao je on. 

2023 © - Vesti online