Ponedeljak 26.02.2018.
11:11
rs.n1info.com

Dačić: Neki u Briselu od nas očekuju "istorijski harakiri"

A. Čukić
Ivica Dačić

"Izgleda da u Prištini pate od amnezije"

- Licemerno je da pojedini krugovi u Briselu od nas očekuju istorijski harakiri, a ni oni sami unutar EU nemaju jedinstven stav kada je reč o kosovskom pitanju - rekao je Dačić.

Govoreći o današnjem nastavku briselskog dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da srpska strana ne pristaje na bilo kakve prepravke već dogovorenog sporazuma o Zajednici srpskih opština.

- Ako EU pristane na tako nešto, a verujem da neće, onda pada ceo proces dijaloga i za nas tu više neće biti mesta - naveo je Dačić, napominjući da su u tom sporazumu jasno naznačene obaveze obe strane, ali da izgleda u Prištini "pate od amnezije".

Dačić je ocenio da u delu međunarodne zajednice i u Prištini postoji očigledna težnja da se Srbi na severu Kosova i Metohije proglase za destabilizujući faktor.

- Mislim da se igraju vatrom, koju raspiruje i nečinjenje EU kada je reč o ZSO, od koje sigurno nećemo odustati po cenu kraha dijaloga - poručio je Dačić.

Dačić je istakao da se do rešenja mora doći isključivo kompromisom, a ne nametanjem stava Srbiji da mora da prizna nezavisnost Kosova.

- Pitao bih sve u EU - kako to da su promenjive samo granice Srbije, a sve druge su kao uklesane u kamen. Prvo su otcepili Kosovo od Srbije, i sada nam govore da nema više šta tu da se priča. Ma, kako da ne. Kada je to završena priča, što nas zovu na dijalog? - upitao je Dačić.

On je dodao da ne očekuje da će zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo, promeniti svoj stav.

2024 © - Vesti online