Ponedeljak 26.02.2018.
08:52
Vestionline, Tanjug

Katalonski zvaničnici nisu hteli da dočekaju kralja Filipa

Stringer
Kralj Filip VI

Kralj je doputovao u Barselonu kako bi otvorio tehnološki sajam Vorld Mobajl Kongres, preneli su španski mediji, a Kolau i Torent stigli su na prijem kasnije i tako izbegli da prime španskog kralja.

- Saopštili smo da nećemo da učestvujemo na prijemu kralja, jer je jedna stvar institucionalno primanje, a sasvim druga poslušnost - rekla je Kolau novinarima. 

Prema njenim rečima, uloga kralja nakon 1. oktobra, kada je održan referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, bila je neočekivana jer se on kao šef države nije distancirao od polemike. 

Španska vlada nazvala je odluku katalonskih zvaničnika neodgovornom i gestom kojim se unose podele u društvo. 

Na prijemu kralj Filipa VI održao je govor za oko 200 zvanica, kojima je poželeo toplu dobrodošlicu "u Španiju, Kataloniju i svetski grad Barselonu". 

Kako prenosi španski Pais, Kolau je aplaudirala tim njegovim rečima, dok je Torent ostao uzdržan. 

Navodi se i da je to prvi put da je španski kralj posetio Barselonu od prošlog avgusta, kada je učestvovao u skupu organizovanom radi odavanja počasti žrtvama terorističkih napada u Barseloni i Kambrilsu. 

Tom prilikom on je morao da izdrži uvrede i zvižduke dela učesnika, koji su taj skup iskoristili kako bi zahtevali nezavisnost te španske pokrajine.

2024 © - Vesti online