Utorak 27.02.2018.
03:30
Vestionline

Čemu služi RAM memorija telefona i koliko RAM-a je dovoljno?

pixabay.com

Jedna od specifikacija koje mogu da izazovu zabunu prilikom kupovine je RAM, skraćeni naziv za Random Access Memory.

Čemu služi RAM?

Korisnici skladište aplikacije i igre u ugrađenu memoriju i/ili SD karticu. Procesori (obični i grafički) obrađuju podatke i pokreću aplikacije. Šta onda radi RAM?

Kratko rečeno, omogućava multitasking.

Da biste mogli da obavljate više stvari odjednom, pametnim telefonima je potreban brz pristup memoriji. Kad pokrenete aplikaciju ili igru, ona se učitava u RAM. Sve dok se nalazi u njemu, možete da joj se vraćate i nastavite tamo gde ste stali bez ponovnog učitavanja.

U teoriji, što je više RAM-a, to više procesa pametni telefon može odjednom da obavlja, pa samim tim i pokrene više aplikacija. RAM takođe omogućava izvršavanje procesa u pozadini, kao što su osvežavanje vremenske prognoze, provera da li je stigla nova elektronska pošta i slično.

OD 192 MB do 8 GB

Prvi pametni telefon na Androidu, T-Mobile G1 ili HTC Dream, imao je samo 192 MB RAM-a, dok je prvi iPhone imao još manje: 128 MB.

Ti brojevi su u poslednjih desetak godina porasli, pa tako nedavno predstavljeni OnePlus 5 nudi 8 GB RAM-a. Većina top modela trenutno je opremljena sa 4 GB RAM-a.

Generalno, bolje je imati više RAM-a nego manje. Kako raste količina ugrađene memorije, tako smo sve skloniji instalaciji i korišćenju sve većeg broja aplikacija.

Prema podacima analitičke kompanije App Annie, prosečan korisnik pametnih telefona danas pokreće devet aplikacija dnevno i koristi oko 30 različitih aplikacija mesečno.

Aplikacije pritom postaju sve zahtevnije, kamere snimaju fotografije u formatu RAW i više se bave obradom slike, snimamo u 4K rezoluciji, ekrani su sve veći…

Stručnjaci koje je kontaktirao Digital Trends smatraju da je 4 GB RAM-a za sada više nego dovoljno za zadovoljavanje potreba većine korisnika.

S druge strane, oni upozoravau da više RAM-a znači veće opterećenje baterije, što može da skrati njen radni vek.

Kako iPhone radi s manje RAM-a?

Iako je standard za pametne telefone s Android operativnim sistemom podignut s 2 na 24 GB RAM-a – a vidimo i uređaje sa 6 i 8 GB RAM-a – Appleov iPhone koristi manje ovu vrstu memorije.

Kompanija zvanično ne objavljuje koliko je RAM-a u iPhoneima, ali zahvaljujući vrednim rastavljačima smartfona znamo da iPhone 7 ima 2 GB, a iPhone 7 Plus 3 GB RAM-a.

Kako Apple uspeva da dobije približno isto izvođenje sa značajno manje memorije? Odgovor se krije u različitom pristupu korišćenja memorije u operativnim sistemima Android i iOS; onaj na koji se Android oslanja traži više memorije.

Osim toga, puko dodavanje više RAM-a ne znači automatski i bolje performanse jer mnogo toga zavisi od toga kako je softverski podešeno korišćenje memorije.

Brojni proizvođači nude alate za pregled stanja RAM-a i, ponekad, čišćenje i zatvaranje procesa. To takođe nije nužno dobra ideja jer stalno učitavanje aplikacija iznova opterećuje procesor i uređaj u celini.

Kako ćete znati koliko vam je RAM-a potrebno?

Pa, to u velikoj meri zavisi od toga kako i za šta koristite svoj pametni telefon. Za većinu korisnika 4 GB je za sada sasvim dovoljno.

Šest GB će biti potrebno nekolicini zaista zahtevnih korisnika, dok 8 GB u ovom trenutku realno nema neku praktičnu svrhu.

2024 © - Vesti online