Petak 23.02.2018.
21:23
aljazeera.net

Hamas preti Izraelu: Okupacija Gaze doći će vam glave

EPA/Mohammed Saber
Pripadnici Hamasa

U obraćanju na protestima u Gazi, Ridvan je istakao da će se takva politika, kako je rekao, "okupatorskim snagama obiti o glavu".

"Okupatorima koji još uvek Gazu drže pod okupacijom poručujemo da je ovo poslednja poruka. Ili će okupacija biti okončana ili će im okupacija doći glave", rekao je zvaničnik palestinskog pokreta.

Palestinci su u Gazi održali proteste protiv odluke SAD o priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela, kao i odluke američke administracije o obustavi finansijske pomoći Palestini.

"Humanitarne i ekonomske krize kao i okupacija Gaze sigurno neće slomiti volju palestinskog naroda", kazao je Ridvan, prenosi Anadolija.

Na kraju je istakao kako je Izrael odgovoran za zločine protiv palestinskog naroda. Upozorio je izraelske vlasti da ne nastavljaju s politikom izgradnje jevrejskih naselja u Jerusalimu, dodajući da će Palestinci sigurno pružiti otpor takvim postupcima.

Američki predsednik Donald Tramp je krajem 2017. godine priznao Jerusalim kao "glavni grad Izraela". I pored oštrih reakcija Palestinaca i međunarodne zajednice, američka administracija odbija da povuče ovu odluku.

Izrael trenutno pod okupacijom drži 85 posto istorijske palestinske teritorije koja se prostire na 27.000 kvadratnih kilometara, dok Palestinci mogu da koriste samo 15 posto.

2024 © - Vesti online