Petak 23.02.2018.
20:17
Vestionline

"Vesti" u Banjaluci: U subotu prvi Forum dijaspore (VIDEO)

Srna
Banjaluka

Savetnica predsednika RS Nina Sajić izjavila je da je cilj ovog skupa uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između Republike Srpske i srpskog naroda u rasejanju.

- Srpska dijaspora predstavlja veliki ekonomski i razvojni potencijal, koji još nije dovoljno iskorišćen. Dijaspora nesumnjivo može da doprinese promociji privrednih i turističkih potencijala Republike Srpske, privlačenju investicija i povezivanju privrednika iz Srpske sa inostranim partnerima - istakla je Sajićeva.

Ona je navela da se ovim forumom, takođe, želi podstaći dijaspora da investira u Republiku Srpsku i dodala da je namera predsednika Republike da Forum dijaspore postane tradicija i da se održava jednom godišnje.

- Prvom forumu dijaspore prisustovaće oko 100 učesnika iz više od 20 zemalja. Među učesnicima su ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenta, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih i studentskih organizacija… - pojasnila je Sajićeva.

Večeras se održava prijem za učesnike Foruma u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, sa kojeg "Vesti" donose ekskluzivni video snimak, dok je u subotu u 9.30 planirano otvaranje skupa, a potom i plenarna sjednica.

Predviđeno je da se učesnicima Foruma na plenarnoj sednici obrate predsednica Vlade Željka Cvijanović. Nakon plenarne sjednice biće održani paneli pod nazivom "Kulturno i naučno umrežavanje sa dijasporom i humanitarne aktivnosti" i "Ekonomski potencijali saradnje Republike Srpske i dijaspore".

2024 © - Vesti online