Đačko zvono nije utihnulo

Lična arhiva
Uvek u mislima dobročinitelja: Gimnazijalci iz Orahovca

Upravo zato što im ovaj dobričina sa dalekog kontinenta posredstvom naše sidnejske Redakcije redovno šalje mesečne stipendije od po 120 dolara (ukupno 600 dolara), što je više nego svake hvale vredno. Izuzetka nije bilo ni ovog meseca, ali to ipak nije sve.

Pored orahovačkih gimnazijalaca Kristine Baljošević, Rastka Manitaševića, Dimitrija Radića i Ljubice Micić, kao i 13-godišnjeg Stefana Pendića, još jedan đak ima razlog za sreću. U pitanju je Dušan Čukarić iz Velike Hoče, kome je plemenita Ana iz Kanbere uputila prilog od 200 dolara (dve mesečne stipendije), pa ni on neće morati da brine da li će imati za školovanje narednih par meseci.

Ostoja mislio na Danijela

I plemeniti Ostoja Zarić iz Frankfurta mislio je na Danijela Dolaševića iz Velike Hoče, uputivši mu 150 evra (tri mesečne stipendije) za dalje školovanje na fakultetu. Budući da više nije đak orahovačke gimnazije, to će mu dar dobročinitelja narednih dana biti prosleđen na kućnu adresu.

Istina, ovom mladiću, kao i svim učenicima ove škole stipendija mnogo znači i često je jedino na šta mogu da se oslone, budući da njihove porodice nisu u stanju sve da im omoguće. Stipendije su odmah po prispeću prosleđene na Kosmet, a kako se tek nedavno završio školski raspust, to će biti podeljene u narednim danima. Naravno, to će kao i uvek biti zabeleženo slikom i rečju kako bi njihovi dobročinitelji mogli da podele radost sa onima na koje su mislili. Ono što ostaje kao nepobitna činjenica jeste da bi bez pomoći ovako dobrih ljudi iz dijaspore, ali i solidarnih sugrađana ovi đaci morali da krenu dalje i napuste svoju rodnu grudu.

U međuvremenu i đaku pešaku Stefanu Pendiću, iz zaseoka Đonlije na Goliji, koji je dugo godina štićenik Humanitarnog mosta "Vesti" prosleđena je stipendija (120 australijskih dolara) od donatora O. V. iz Sidneja.

- Nema tih reči kojima bi mogli da se zahvalimo tom divnom čoveku. Stefana školujemo samo zahvaljujući pomoći koju nam šalje ovaj veliki dobrotvor. Neka mu Bog podari svako dobro i sreću, kao i njegovoj porodici - ističe Stefanova majka Rada Pendić.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online