Utorak 20.07.2010.
14:53
Tanjug

NBS: Ne zaduživati se i ne štedeti u "švajcarcima"

"NBS još jedanput upozorava da građani, i kod zaduživanja i kod štednje, ne treba da se rukovode samo visinom kamatnih stopa, već da treba da imaju u vidu devizni rizik koje nose promene kursa i nepredvidivost fluktuacija kursa švajcarskog franka u odnosu na druge svetske valute".


 

Imajući u vidu volatilnost kursa, koja se kreće u oba smera i činjenicu da je ona kod švajcarskog franka na srednji rok bila značajno izraženija nego, na primer, kod evra, posledice po građane mogu biti iste, ističe se u saospstenju.


Odnosno, kao što im je jačanje švajcarskog franka anuliralo očekivanu korist od nižih kamatnih stopa na kredite odobrene u toj valuti, tako i moguće slabljenje franka u budućnosti može da anulira očekivanu dobit od ponuđenih, trenutno viših kamatnih stopa na štednju u ovoj valuti.


Ukoliko imaju rashode, odnosno plaćanja u dinarima, građani mogu doći u situaciju da iz te štednje ne mogu da ih podmire, kao što sada za mnoge povećane rate uzetih zajmova vezanih za švajcarski franak predstavljaju sve veći problem, piše u saopštenju.

2024 © - Vesti online