Petak 23.02.2018.
12:11
Vestionline, Index.hr

Sneg blokirao Hrvatsku, neke škole ne rade

youtube.com/Index.hr Portal
Sneg paralisao saobraćaj u celoj Hrvatskoj

Zbog jakog vetra vrede uobičajena ograničenja između svetog Roka i Maslenice, čvorova Kikovice i Delnica na krčkom mostu.

Ni danas u većini škola na područjima gde snijeg stvara poteškoće nema nastave, a u pomoć stanovnišvu dolazi i Hrvatska vojska.

Ministar odbrane Damir Krstičević će tokom popodneva obići područje Delnica.

Na zahtev župana Ličko-senjske županije, vojska je angažirana kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posledica snežnog nevremena.

U Gorskom kotaru zbog snega ne radi 10-ak škola, a u nekim mestima su otvorena prihvatilišta za beskućnike.

Inače, tokom noći je napadalo novih dvadestak centimetara snega na severu zemlje, najviše na bednjanskom, ivanečkom i štrigovskom području. 

Zimska je služba proglasila treći stepen  pripravnosti što znači da pedesetak ralica na varaždinskom i tridesetak na međimurskom području čiste puteve.

HAK moli vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smeru Rijeke i Dalmacije zbog zabrane saobraćaja kroz Gorski kotar i Liku.

Slična situacija je i na putevima u većem delu BiH, a u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Krupi na Uni obustavljena je nastava zbog snega, dok su lokalni putevi očišćeni, ali nisu bezbedni za saobraćaj, rekao je načelnik ove opštine Mladen Kljajić, prenele su agencije.

- Juče je nastava bila obustavljena u područnim odeljenjima u Buševiću i Hašanima - naveo je Kljajić. 

On je istakao da lokalne puteve čiste meštani traktorima, ali da je velike količine snega nemoguće potpuno ukloniti.  

- Zbog ogromnih količina snega koji je ranije pao, ne može se dovoljno očistiti. Očišćeni delovi uski su za saobraćanje. Regionalni putni pravci su očišćeni - naglasio je Kljajić. 

On kaže da će tražiti pomoć opštine Novi Grad i grada Prijedora, kao i od uprave Civilne zaštite RS. 

Kljajić je dodao da na mernom mestu u Krupi na Uni visina snežnog pokrivača iznosi 64 centimetra, a u višim predelima iznad 80 centimetara. 

- Snabdijevanje meštana vodom i električnom energijom je redovno - rekao je Kljajić.

2019 © - Vesti online