Petak 23.02.2018.
08:24
Blic

Švajcarski biznismen: Da nije ratova Srbija bi bila Švajcarska

pixabay.com
Srbija imala lošu sreću sa ratovima

On je u razgovoru za "Blic" rekao da će njegova organizacija sledeće godine početi sa organizovanjem skupa Vorld Majnds u Beogradu. Kaže i da je Srbija zabeležila dobar napredak i da radi dobar posao.

- Imali smo sastanak sa premijerkom koja je bila jedna od osoba koja je veoma uticala na to da dodjemo u Beograd, a i gospodin Vučić je takođe to inicirao. Želeli bismo da dovedemo što više ljudi iz naše originalne zajednice na World Minds u Beogradu - kazao je on za "Blic" tokom boravka u Beogradu.

- Sa vašom vladom bismo mogli dan nakon simpozijuma da organizujemo sastanke sa onima koji su učestvovali da vidimo šta ko može da ponudi, da razgovaramo o investicijama itd. Ali, mogu da vam kažem da je zaista dobro raditi sa vašom vladom, ona je brza i ne komplikuje - kaže on.

Na pitanje zašto baš Beograd i Srbija, on kaže da su imali dosta pitanja iz drugih gradova da li mogu da organizuju simpozijum tamo, ali je vlada Srbije izrazila jaku podršku.

Dobeli je dodao da je tu još jedan razlog - Srbija je priličo nalik Švajcarskoj, imaju približan broj stanovnika, nemaju naftu, pa, kako kaže, "mi generišemo bogatstvo naukom i preduzetništvom i Srbija će uraditi isto".

- Ne zaboravite vi ste imali tri rata, Švajcarska nije, mi nismo učestvovali u Prvom svetskom ratu, bili smo postedjeni u Drugom i naravno nismo imali jugoslovenski rat. Dakle prošli ste kroz tri rata i to je razlika... Mi smo imali bolji početak i sreću, a vi ste imali lošu sreću. Da nije bilo toga vi biste bili kao Švajcarska, garantujem vam - kaže Dobeli.

Na pitanje kako Srbija da spreči odliv mozgova, on kaže da Srbija treba da nađe način da se ponovo poveže sa tim ljudima.

- I Vorld Majnds može da pomogne u tome. Beograd ima regionalni uticaj i vodeći je centar za nauku u regionu. Srbija treba da postane magnet, njeni naučnici odlaze u inostranstvo i to treba da rade, ali Srbija treba da nadje način da ih privuče nazad. To je dugotrajan projekat, ali to mora a se desi - kaže Dobeli.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija može da privuče investicije i popravi svoj imidž u svetu, on kaže da će to doći s vremenom.

- Ali mislim da će stvarno pomoći integracija u EU. Čim se to desi, mnogo investicija će stići u zemlju. Mislim da će proći još nekoliko godina, ali ste napravili dobar napredak. U medjuvremenu, pomaže vam što radite na digitalizaciji, smanjenju birokratije, stimulisanju preduzetništva, gradite tehnoparkove...mislim da Srbija radi dobar posao, a sada smo i mi mali deo toga - navodi on.

2024 © - Vesti online