Subota 24.02.2018.
03:30
Vestionline, Dnevni avaz

Jugoslovenski Havaji: U ovu prelepu uvalu nekada je dolazio svetski džet set, a danas...

wikipedia.org
Hotel Grand

Hotel "Grand" je davne 1924. godine imao električnu rasvetu, kuglanu, tenisko i fudbalsko igralište, poštu, apoteku i ambulantu. Hoteli su bili nacionalizovani nakon Drugog svetskog rata, ali Josip Broz Tito ih je vratio Česima koju godinu nakon završetka rata. Ipak, nisu dugo poslovali. Česima su Kupari zauvek oduzeti 1947. godine.

Puni sjaj Kupari su doživeli u vreme bivše države Jugoslavije. JNA je u uređenje letovališta, prema nekim podacima, uložila tadašnjih milion dolara. Najpre je izgrađen hotel Gorčina pa Gorčina 2. Tu je i elegantni hotel Pelegrin, koji je projektovao slavni sarajevski arhitekta David Finci. Hotel je otvoren 1963. godine i bio je pravo arhitektonsko remek-delo svog doba.

wikipedia.org/Pudelek (Marcin Szala)
Kupari danas

Uvaženi gosti

Budući da je u pitanju bilo vojno odmaralište, stranci su bili retkost, osim ako nisu bili vrlo uvaženi gosti. U Kuparima su odsedale filmske zvezde Jul Briner, Elizabet Tejlor i njen suprug Ričard Barton. Planetarno popularni par je tada dobio najraskošniji smeštaj. Tito je u Kuparima imao svoju luksuznu vilu u kojoj je često boravio.

Vila je smeštena u najlepšem delu kompleksa, odakle se pogled pružao ka otvorenom moru i Cavtatu. Titova vila prostirala se na 1.150 kvadratnih metara. Na prvom spratu su bili predsednički apartman, tri sobe i toalet, dok su u prizemlju bili trpezarija i kuhinja. Apartman je bio najbolje uređen, s kupatilom u kojem je bila kada iz šezdesetih godina prošlog veka. Čitav luksuzni kompleks je u potpunosti uništen za vreme rata i nikada nije obnovljen.

Poznati pevači

U Kuparima su često odsedali, ali i nastupali, svi poznati pevači i bendovi iz doba Jugoslavije. Svake godine tamo je, naprimer, nastupala i Beba Selimović, tada najpoznatiji izvođač sevdalinki.

2024 © - Vesti online