Petak 23.02.2018.
00:30
Vestionline, express.hr

Oprez: Grčevi u ruci mogu da budu znak smrtonosne bolesti

pixabay.com
Ako ugrušak "odluta" do srca ili pluća, može izazvati Infarkt ili plućnu emboliju

Karcinom, manjak kretanja, višak kilograma, postoperativno stanje i pojedini lekovi utiču na stvaranje krvnih ugrušaka i trombozu. 

Tromb se najčešće stvara u predelu karlice ili nogu, a može da "otputuje" sve do srca, pluća ili mozga. Ugrušak koji dovede do plućne embolije ne mora da bude krvni ugrušak, već i vazdušni mehurić, masnoća, delić tumora ili nešto drugo. 

Koliko god zgrušavanje krvi bilo od ključne važnosti za zarastanje rana, isto tako može da bude i uzrok nevolja. Upravo zato važno je umeti prepoznati simptome, i reagovati na vreme. 

Najčešći simptomi krvnih ugrušaka su: 

1. Otečeni ekstremiteti mogu da ukazuju na smanjen protok krvi u ruci ili nozi, koji je prouzrokovala duboka venska tromboza. To je opasno jer je normalno kruženje krvi važno radi snabdevanja udova kiseonikom. 

2. Ako osećate grčeve u ruci ili nozi, i bolna mesta su vruća na dodir, verovatno je reč o krvnom ugrušku. 

3. Obične modrice su takođe vrsta ugruška, ali obične modrice nemaju oko sebe crvene crte na koje morate da pazite. Ako se crvene crte pružaju niz vene i ceo predeo je topao na dodir, potražite odmah lekarsku pomoć. 

4. Oštar bol u grudima pri dubokom udahu može da vas natera da prvo pomislite na srčani udar, ali možda je reč o krvnom ugrušku u plućima, što može da dovede do plućne embolije koja je, ukoliko se ne otkrije u prvih sat vremena, često smrtonosna. 

5. Isto važi i ako niste u stanju duboko da udahnete, ili vam se "muti" u glavi, otkucaji srca su ubrzani i imate osećaj težine u grudima. To su sve, vrlo često, simptomi krvnih ugrušaka. 

6. Ako odjednom počnete da kašljete (a nemate bronhitis, prehladu, ili alergijsku reakciju), i kašljanje prati ubrzan rad srca, plitko disanje, bolovi u grudima ili nek od već navedenih simptoma, vreme je za hitan odlazak lekaru.

2024 © - Vesti online