Četvrtak 22.02.2018.
17:21
Vestionline, Index.hr

Stiže nam ledeni talas iz Sibira

Tanjug
Još hladniji vazduh od vikenda

U jutarnjim satima biće umeren i jak mraz, a dnevna temperatura biće ispod nultog podeoka. RHMZ je na svom sajtu izdao upozorenje da se od nedelje 25. februara očekuje hladni talas u trajanju od najmanje pet uzastopnih dana u većem delu Srbije.

Od nedelje pa do 1. marta na području Srbije biće ledeni dani, u jutarnjim satima biće umeren, lokalno i jak mraz, a u većini mesta u zemlji temperature će se kretati od -10 do -5 C, dok će dnevna temperatura biti od -6 do -2 C. 

Očekivana visina snega je od 5 do 10 cm na severu, od 10 do 20 cm u ostalim predelima, a na planinama lokalno i više. 

"S obzirom na intenzitet i vreme trajanja, prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena", navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Hrvatski mediji javljaju da će tokom vikenda ojačati sibirski anticiklon i da će se sa severoistoka Evrope spustiti polarna kontinentalna vazdušna masa sa osetno hladnijim vazduhom. 

U subotu uveče i u noći na nedelju u Hrvatskoj se očekuje znatni pad temperature uz vrednosti između -10 °C i -5 °C, moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a posebno na severnom delu i mestimično do -3 °C. Od ponedeljka pa barem do sredine sledeće nedelje biće još hladnije. Pojedinih dana minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegde i do -20 °C. 

Hladni talas koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći deo Evrope, može uzrokovati probleme na infrastrukturi i snabdevanje energijom, upozorava hrvatski DHMZ. 

"Zbog jakog vetra i poledice nastaviće se problemi u saobraćaju. Takođe, može doći do štete usled smrzavanja već procvetalih poljoprivrednih kultura, posebno u Dalmaciji. Upozoravamo da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje i život ljudi i životinja", upozorava DHMZ. 

2024 © - Vesti online