Četvrtak 22.02.2018.
19:50
Ž. Marković - Vesti

Omaž majkama jačim od kamena

Ž. Marković
Zajednička fotografija u knjižari "Freska", posle nastupa

Priča dolazi iz okoline Petrovca na Mlavi i niko ne bi mogao bolje da je predstavi publici do sjajne glumice Vesne Stanković koja i sama potiče iz tih krajeva. Ona je za "Vesti" rekla da je lokalpatriota, ali i stanovnik sveta!

- Srećna sam što me "Lina" vodi u toliko zemalja gde mogu da upoznam divna mesta i ljude koji, kao i vi, poklanjate svoje vreme ovom trenutku. Jer, vreme jeste najveći poklon današnjice kao i zdravlje ili ljubav. A ovo večeras jedino tako i možemo opisati, kao ljubav. Divan ambijent knjižare Freska je ovoj večeri dao poseban akcenat i zato hvala domaćinima i svima koji ste došli odasvuda da upoznate priču o Lini - rekla je Vesna Stanković.

Ž. Marković
Predstava u SKK Sveti Sava u Altštetenu

O pesmi i rodnom kraju razgovarali smo i sa Božicom - Bobom Nedeljković koja iza sebe ima dva albuma etno i vlaških pesama u produkciji RTS-a.

- Priču o Lini poznajem jako dobro. To nije samo priča o ženi iz mog kraja, ova priča je zaista istorijski prikaz naših žena tog vremena - rekla je Božica Nedeljković

Ž. Marković
Predsednik Ljubiša Mirić sa glumicom Vesnom Stanković i interpretatorkom etno-pesama Božicom Nedeljković

U prikaz je publiku uvela upravo Boba koja je etno pesmom oduševila sve goste. Vesna Stanković nas je i rasplakala i nasmejala, ali pre svega podsetila na mudrost naših majki koje su morale da izdrže sve nedaće Prvog i Drugog svetskog rata. Izdržala je Lina i prst sudbine i oči okoline uprte u nju, sahrane i svadbe, da bi pri kraju života shvatila da mrak postoji samo kad nema svetlosti života.

Ž. Marković
Glumica Vesna Stanković

Sve dok ima tog svetla vredi i boriti se i izdržati. Ili, kako to Lina reče: "Na svetu je kamen najtvrđi, a od kamena tvrđi je samo čovek."

Nakon ovacija publike i ogromnog aplauza, Boba Nedeljković i Vesna Stanković izvele su vlašku pesmu. Još pod utiscima zbog dirljive priče samog lika, kao i zbog fenomenalnog nastupa sjajne glumice koja se posle promocije posvetila publici, jedan od posetilaca je divno veče završio rečima:

"Svako od nas ima svoj krst sudbine, svoja vrata na koja pokuca i tuga i radost i svaki kamen ima svoje ime, a Lina je tvrđa od kamena"!

Dva dana kasnije, Vesna Stanković je istu monodramu izvela pred salom punom članova i prijatelja Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" iz Altštetena. Gosti su bili oduševljeni Vesninom glumom i nagradili su je gromoglasnim aplauzom.

- Veoma smo zahvalni Vesni Stanković što nam je ulepšala vikend. Ona je odlična glumica i imaćemo ubuduće saradnju sa njom. Očekujemo je da sledeće godine ponovo dođe u naše klupske prostorije i odigra neku novu monodramu - izjavio je Ljubiša Mirić, predsdnik SKK "Sveti Sava".

Ovenčana nagradama

Za ulogu Line, Vesna Stanković je dobila dve zlatne kolajne na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, nagradu za najbolju žensku ulogu u Istočnom Sarajevu i nagradu za nabolju glumicu festivala u Korči. Nagrađena je, takođe, i zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi.

 

 

 

2024 © - Vesti online