Petak 23.02.2018.
08:10
Z. M. - Vesti

Strancima više posla

M. Karović
Najviše sezonaca radi na građevini

"Statističke brojke čine se, površinski posmatrano, dobrim, ali detaljna analiza pokazuje da postoji zabrinjavajući razvoj", objasnila je ona.

Brojni sezonci

Mnogi stranci su sezonski radnici, kao na primer u građevinarstvu ili gastronomiji, zbog čega se, prema rečima Maringera, ne može govoriti o alarmirajućem stanju. Međutim, ministarka ukazuje na veliki broj nezaposlenih izbeglica, koji imaju samo osnovno obrazovanje.

Stopa nezaposlenosti stranaca je od novembra 2016. stalno padala, i to brže od one domaće radne snage. Krajem prošlog meseca 308.857 Austrijanaca bilo je prijavljeno Servisu za zapošljavanje (AMS), uz 147.003 stranaca.

Pored niskog nivoa u apsolutnim brojkama je stopa nezaposlenosti stranaca, u odnosu na potencijal radne snage, veći.

U decembru prošle godine je stopa nezaposlenosti u Austriji, prema nacionalnoj definiciji, iznosila 9,4 odsto.

Stopa kod domaće radne snage bila je 8,1 odsto, a kod stranaca čak 14,5 procenata. Strana radna snaga profitira od rasta austrijske privrede, te je od aprila prošle godine stopa nezaposlenosti stranaca svakog meseca, u poređenju sa prethodnom godinom, padala za više od jedan odsto.

Kod domaće radne snage u istom periodu smanjenje nezaposlenosti iznosilo je između 0,2 i 0,9 odsto, daleko manje nego kod stranaca.

Razlog za ovu razliku ekspert za tržište rada Helmut Maringer vidi u dobrom razvoju privrede.

"Kada posao ide dobro zapošljavaju se ljudi, a kad krene loše onda se otpuštaju. Posebno stranci, koji se koriste često kao privremena radna snaga, u fazi ekonomskg uspona, profitiraju kratkoročno", objasnio je on.

Generalno viša nezaposlenost stranaca vezana je i za to što ova grupa češće pronalazi privremena radna mesta, a u sektoru nižih primanja ima veća fluktuacija i ljudi su češće nezaposleni.

Problem nostrfikacija diploma

I ovo upozorenje eksperti odbacuju kao preterano, jer statistika prikazuje najniže obrazovanje pošto izbeglice nisu prošle nostrifikaciju svojih diploma. Eksperti podvlače da ne treba prenaglašavati stanje kod stranaca, jer su i Austrijanci sa nižim nivoom obrazovanja češće nezaposleni.
 

2019 © - Vesti online