Četvrtak 22.02.2018.
10:41
Vestionline

Patrijarh dočekao Lavrova, Dodika i Vučića, pokazao im veličanstveni mozaik

Tanjug
Ivica Dačić, Milorad Dodik, Sergej Lavrov, Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej

Visokog gosta iz Moskve i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u porti vračarske svetinje dočekao je patrijarh srpski Irinej sa više vladika i sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Poglavar SPC tokom obilaska Hrama upoznaće ministra Lavrova sa dosadašnjim rezultatima postavljanja mozaika i predstaviti mu plan budućih radova.

Ispred Hrama okupljen je veliki broj građana, a ceremoniji prisustvuje više od 200 ljudi koji su na mesto prezentacije mogli da uđu samo sa pozivnicama i nakon detaljne kontrole na ulazu u Hram.

- Njegova svetost preneće Lavrovu zahvalnost za sve što su ruska država i kompanija "Gaspromnjeft" učinili za Hram. Reč je o veoma važnoj poseti koja će učvrstiti saradnju naših naroda, država i crkava - kažu u Patrijaršiji SPC.

Pripreme pred posetu Hramu trajale su celo pre podne, od usisavanja tepiha, do uvežbavanja hora koji će pevati ovom prilikom. Od poznatih tu su Dejan Tomašević i Merima Njegomir, a program će voditi glumac Miloš Biković i to na ruskom.

Inače, Hram je za ovu priliku posebno dekorisan velikim digitalnim panoom sa likom Svetog Save, dok su skele, koje su postavljene zbog radova, obojene u boje srpske i ruske zastave.

Planirano je da se na ceremoniji prisutnima obrate patrijarh srpski Irinej, Vučić, Lavrov i generalni direktor kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Đukov, kao i ruski mitropolit volokolamski Ilarion.

Lavrov, koji je sinoć doputovao u Beograd, posetio je danas sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem spomenik sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa oslobodiocima Beograda i ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Garda Vojske Srbije svirala je himne Rusije i Srbije, a prilikom polaganja venca trubom je izvedena melodija pesme "Tamo daleko".

Tokom dana predviđen je i sastanak Lavrova sa premijerom Srbije Anom Brnabić, a u podne u Palati "Srbija" sastanak delegacija Srbije i Rusije koje predvode Dačić i Lavrov, posle čega će se njih dvojica obratiti medijima.

Potom je u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, predviđeno zajedničko izlaganje Lavrova i Dačića, kao i uručenje Ordena prijateljstva Dačiću u Ambasadi Rusije u Beogradu.

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda potom prevezen u Beograd. Delo je devedeset ruskih umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

2024 © - Vesti online