Sreda 21.02.2018.
17:32
Vestionline

Kinezi bili očarani mesom iz Srbije, najavili bum - gde su sad?

M. Karović
Foto: Ilustracija

Kako je najavljivano, trebalo je da se osnuju partnerska preduzeća koja će se baviti otkupom i preradom stoke u centralnoj Srbiji. Investicija se čeka još od kraja 2015. godine i navodno je bilo samo pitanje dana kada će biti realizovana. Do toga, međutim, do danas nije praktično došlo, piše portal InfoKG.

"CMEC" je trebalo da otkupljuje meso za kinesko tržište. Plan je bio da se na godišnjem nivou proizvede oko 50.000 tona mesa, za šta je potrebno oko 100.000 bikova. Saradnja sa kineskom kompanijom trebalo je da pokrene stočarstvo i poljoprivredu čitave Srbije, ali i druge industrijske grane. 

- Lokalna samouprava i kineska kompanija "CMEC" osnovaće do kraja februara dva partnerska preduzeća, koja će se baviti otkupom i preradom stoke u centralnoj Srbiji - najavio je sredinom januara 2016. godine tadašnji načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Damjan Srejić. 

Prema njegovim rečima, jedno preduzeće trebalo je da se bavi ugovaranjem tova sa poljoprivrednim proizvođačima, a drugo investicionim razvojem. 

Podsetimo, tada je najavljeno i da će ta kompanija otvoriti klanicu. Kineska kompanija CMEC u Srbiji radi i na projektu obnove i izgradnje novog bloka u Termoelektrani "Kostolac B".

2024 © - Vesti online