Sreda 21.02.2018.
11:38
Vestionline, Tanjug

Srbi čekaju na konkretne poteze Zagreba

A. Čukić
Milorad Pupovac i Miodrag Linta

Na konkretne poteze i inicijative Zagreba još se čeka, kaže za RTS predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Očekuje se da će hrvatska predsednica razgovarati s predstavnicima udruženja nestalih Srba ali se još ne zna kada. To očekuju i u Srbiji.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta se nada da će institucije u Hrvatskoj ubrzati ekshumaciju posmrtnih ostataka Srba sa desetine poznatih grobnih mesta i, s druge strane, da će ubrazati ekshumaciju 1.000 posmrtnih ostataka koji se nalaze u zavodima za sudsku medicinu u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Linta je, u odvojenom saopštenju, naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispunio dogovor koji je postignut na sastanku sa hrvatskom predsednicom u Zagrebu da će primiti predstavnike hrvatske nacionalne manjine i predstavnike nestalih Hrvata.

"Predsednik Vučić je poslao jasnu poruku da se Hrvati ne smeju osećati ugroženo i da će biti integrisani u sve segmente društva, kao i da će državni organi učiniti sve u pronalaženju i rasvetljavanju sudbine nestalih", naveo je Linta.

Linta je istakao da je ključna stvar da Hrvatska "pokaže stvarnu političku volju da poboljša položaj preostalih Srba, da počne rešavanje brojnih problema srpskih povratnika i stotina hiljada proteranih Srba koji žive rasejani širom sveta".

Prošle nedelje hrvatska predsednica obećala je da će i Zagreb raditi na poboljšanju položaja i prava Srba u toj zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih lica i tom prilikom im preneo da će državni organi Srbije učiniti sve u pronalaženju i rasvetljavanju sudbina njihovih najbližih.

2024 © - Vesti online