Utorak 20.02.2018.
20:20
D. Pašić - Vesti

Išli stazama Isusa Hrista

Vesti
Nedelju dana proveli u Svetoj zemlji

- Mnogim putnicima-poklonicima po prvi put se ostvarila želja da, iako nedostojni i grešni, makar jednom u životu dođu na poklonjenje i da svojim očima vide, usnama celivaju, rukama opipaju, a stopama prate puteve kojim je hodio Spasitelj naš, gospod Isus Hristos i njegova Presveta majka. Mnogi poklonici osećaju ovo putovanje kao svoj religiozni zadatak, kao potvrđivanje pobožnosti, kao dužnost prema svojoj pravoslavnoj veri, kao čin ličnog kajanja, ispaštanja grehova, upoznavanja samog sebe, kao priliku za duhovnu obnovu i sticanje nade na svoje spasitelje i spasenje svojih najbližih - preneo je prota Mićić.

Vesti
Nije izostalo ni pogruženje u reci Jordan

Za vreme boravka u Svetoj zemlji, parohijani iz Linca su posetili sva važna mesta iz Novog zaveta. Klanjali su se i molili u Svetom gradu Jerusalimu, hodali stradalnim putem u hramu Svetog groba i Vaskrsenja Hristovog, kao i na Golgoti gde je Gospod postradao i bio razapet. Boravili su i u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, videli crkvu Svetog arhiđakona Stefana, prošli Getsimanski vrt, peli se na Maslinovu Goru i ušli u manastir Svete Marije Magdalene.

- Bili smo u Vitaniji i posetili grobnicu i kuću Svetog Lazara Četvorodnevnog kao i manastir Svetog Georgija Hozeita i Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji, gde je boravio i služio naš Sveti Sava. Spuštali smo se u Jerihon i peli na Goru Kušanja i stizali do Mrtvog mora. Poseban doživljaj je bila poseta manastiru i u Samuraji, hramu podignutom iznad samog Jakovljevog bunara za koji su vezani događaji i iz Starog i Novog zaveta. Dolinom Jordana prešli smo iz Judeje u Galileju, u grad Nazaret, i poklonili se u crkvi Svete Blagovesti - opisuje sveštenik Mićić.

On dodaje da su hodočasnici bili i u Kani Galilejskoj, penjali se na goru Tavor i molili u hramu Preobraženja Hristovog.

- Stigli smo i u Kapernam, grad u kojem je Gospod Isus najviše proveo vremena i odakle je bilo većina njegovih učenika. Na kraju smo bili na Gori Blaženstva, plovili Galilejskim jezerom i pogružili se u reci Jordan - zaključio je protojerej- stavrofor Dragan Mićić.

Vesti
Primio naše vernike: Patrijarh Teofil

Patrijarhov blagoslov

Poseban doživljaj vernici iz Austrije su imali prilikom susreta i prijema kod Njegove svetosti patrijarha Jerusalima Teofila.
- Zajedno smo s ruskom i bugarskom grupom bili kod patrijarha. Sve nas je blagoslovio, poučio i darivao. Trebalo bi mnogo pisati, da bi se dočaralo sve što smo videli i doživeli na ovom putovanju. Puna su nam srca i duše naše neugasivog blagodatog plamena i Svetog Ognja sa groba Gospodnjeg i hrama Hristovog Vaskrsenja - istakao je prota Mićić.

 

2019 © - Vesti online