Sreda 21.02.2018.
00:59
N. S. Preradović - Vesti

I Rogozna se nada Englezima

youtube.com/PP Media
Dragoljub Zinodvić, predsednik opštine Prijepolje

- Intenzivno radimo na otvaranju nekoliko rudnika na lokalitetu Čadinje. Planirana je podzemna eksploatacija koja neće uticati životnu sredinu, u početku će posao dobiti 80 do 100 radnika, više detalja o eksploataciji obojenih metala saopštićemo u maju - ističe predsednik grupe Metalfer za Srbiju Branko Zečević.

Grupa Metalfer prisutna je u Srbiji od 2008, ima fabriku za proizvodnju metalnih proizvoda u Sremskoj Mitrovici i poslove razgranate na celom Balkanu. Ogromne rezerve rude bakra, srebra, zlata, olova i cinka, znatno su veće nego u okolini Prijepolja, otkrivene su i na planini Rogozni kod Novog Pazara gde se procenat metala u rudi kreće od 1,2 do 1,6 odsto, a na nekim delovima planine i do pet odsto.

Samo na lokalitetima Medenovac i Karavansalija otkriveno je 40 miliona tona rude bakra u kojoj je znatan procenat srebra i zlata. Više od 100 miliona tona vredne rude otkriveno je na drugim delovima planine.

- Drago nam je da su Englezi došli u Prijepolje, to nam daje nadu da će Metalfer ili neka druga velika svetska firma doći i na Rogoznu, početi eksploataciju, zaposliti mlade i zaustaviti seobe koje poprimaju dramatične razmere - naglašava Tihomir Balović, žitelj Rajetića na vrhu planine.                   
 

2024 © - Vesti online