Utorak 20.07.2010.
02:21

SAD zabrinute zbog eksploatacije nafte na Kubi


Očelujemo da svaka kompanija koja je uključena u aktivnosti eksploatacije nafte ima odgovarajuće garancije da bi se sprečilo izlivanje i planove za slučaj ako do toga dođe, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.


Mediji prenose da je španska kompanija "Repsol" potpisala jednogodišnji ugovor o korišćenju platforme koja treba da ispita mogućnosti eksploatacije u kubanskim vodama, nedaleko od Floride. Platforma se gradi u Kini i biće završena do kraja godine.


Američke kompanije mogu da pruže podršku u sprečavanju i suzbijanju isticanja nafte kompanijama koje operišu na Kubi. Nastavićemo da sledimo te i druge inicijative u okviru naših ovlašćenja da bismo minimizirali rizik po američke vode i obale, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.


"Repsol" je 2004. godine obavio jedino probno bušenje u kubanskim vodama, koje je navodno bilo uspešno.


Od tada se čeka na drugu proveru, koja bi mogla otvoriti vrata za eksploataciju širokih razmera.


Procenjuje se da Kuba ima rezerve od 20 milijardi barela nafte u njenom delu Meksičkog zaliva, otprilike koliko i u američkoj i meksičkoj zoni.


Odlaganja su u vezi sa činjenicom da SAD, koje su pre 48 godina uvele ekonomski embargo prema Kubi, dominiraju u tehnologiji neophodnoj za podmorska bušenja.
SAD se još bore sa posledicama ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu, do koje je došlo izlivanjem nafte iz podmorske bušotineispred obala Luizijane.

2024 © - Vesti online