Utorak 20.02.2018.
02:00
N. Popović - Vesti

Na bini osam ansambala

Z. Vicelarević
Novi izazovi: Detalj s prošlogodišnje smotre

- Uložili smo velika sredstva i napor kako bi se smotra održala u što prijatnijem ambijentu, a takmičari imali optimalne uslove za nastup - kaže za "Vesti" Robert Jovanovski, odnedavno novi predsednik SKC Ofenbah, dodajući da su imali nameru da iznajme jednu veću i komforniju dvoranu, "ali slobodni termini te dvorane nisu mogli da se usaglase sa Savezom srpskih udruženja Nemačke".

- I pored toga svi učesnici imaće zaista optimalne uslove za pripremu, probe i takmičenja, što je najvažnije svi će ansambli imati sopstvene prostorije za presvlačnje (garderobe), što je često do sada bio osnovni problem na ovakvim priredbama - ističe Jovanovski.

Učesnici

Na Smotri se takmiče KUD-ovi: Zlatni opanak - Berlin (igre iz okoline Niša), Borac - Solingen (igre i pesme Dragačeva), Kolo - Frankfurt (igre iz Vladičinog Hana), Izvor - Noj Izenburg (igre sa Korduna), SKC Ofenbah (igre iz Gnjilana), Srbija - Dortmund (igre iz Crnorečja), Dunav - Hohajm (igre iz Kumanovskog polja), Kolo - Esen (igre iz Dimitrovgrada).

Revijalno će nastupiti dečiji ansambl SKC Ofenbah.

- Na ovoj smotri uvodimo još jednu promenu. Za vreme takmičenja u sali neće biti stolova na kojima su se po običaju služili hrana i piće. Biće samo stolice i za vreme nastupa foklornih ansambala vladaće, da tako kažem, pozorišna atmosfera. Oni koji ogladne ili ožedne, moći će, naravno, da se okrepe u holu ili zagrejanoj šatri koju ćemo specijalno za tu priliku podići ispred dvorane - kaže Jovanovski i dodaje da ispred dvorane ima dovoljno parking prostora, kako za autobuse tako i za privatne automobile.

Z. Vicelarević
Uloženo dosta truda: Robert Jovanovski

Pravila za tehničke probe

Organizatori ističu da su umetnički rukovodioci ansambala odgovorni da igrači budu na okupu neposredno pre određenog termina. Svako društvo raspolaže sa 15 minuta vremena za probu (član 19. Pravilnik Saveza Srpskih udruženja u Nemačkoj).

Ako društvo kasni ili nije u stanju da održi probu u određenom vremenu, gubi mogućnost da probu izvrši na pozornici. Tehničke probe biće održane bez publike, a glavna dvorana biće zatvorena za to vreme, pa će ansambli, kako ističu organizatori, "bez galame i smetnje biti u mogućnost da održe probu".

2024 © - Vesti online