Utorak 20.02.2018.
00:54
B. B. - A. S. - Vesti

Skandal RTS: Dijaspori zabranili "Nemanjiće"

M. Karović
Velika gledanost u matici: Kadar iz serije

Naime, vrlo brzo nakon početka emitovanja počeli su da zvone telefoni, uglavnom Srba na privremenom radu u Nemačkoj. Ovaj deo publike iz neobjašnjivih razloga bio je uskraćen za mogućnost da uživa ili ne uživa u seriji.

- Da li biste mogli da pitate RTS zbog čega je "zamračio" ovu seriju - prvi se "Vestima" preko Tvitera javio Denis Antić iz Hamburga.

On nam je objasnio da prati RTS preko operatera Net TV Plus i da je od njih dobio odgovor da je emitovanje onemogućio emiter.

- To je skandal! Umesto da mlađim generacijama prikažu slavnu lozu Nemanjića, oni su ih zabranili - ogorčen je Denis Antić.

Čemu pretplata?

Neki naši čitaoci rekli su da su pokušali da seriju odgledaju naknadno. Među njima i Berlinac Vojkan Drašković.

- Pokušao sam da vratim vremenski, jer takva mogućnost postoji na Net TV, ali sam onda video da to nije moguće ni na jednom srpskom programu. Zašto zabraniti tako nešto, meni je to nezamislivo?! Da je neka utakmica, pa u redu. Prvo sam mislio da je reč o slučajnosti, a sada se pitam zbog čega plaćamo pretplatu kad ne možemo da gledamo takvu seriju - odlučan je Vojkan Drašković.

U istom stilu prokomentarisao je i naš čitalac iz Berlina Budimir Marković.

- Upravo razmišljam da nazovem RTS i pitam zašto su nam isključili ovu seriju. To je loša vest za nas u dijaspori, jer smo se toliko radovali, toliko je bilo tih reklama koje su je najavljivale i jedva sam čekao da pogledam "Nemanjiće". Supruzi sam baš nedavno rekao da ćemo možda i da naučimo nešto više iz tog dela naše istorije. Međutim ona je bila sumnjičava i rekla da će nas isključiti kao i prošli put, kad je neslavno prošla pilot epizoda. RTS za ovakvu odluku zaslužuje najoštriju kritiku. Bilo bi dobro da se više naših ljudi javi i reaguje, pa da javni servis izađe u susret i nama u dijaspori - kaže Budimir Marković.

"Vesti" saznaju da su korisnici drugih operatera, kao što je recimo Total TV, bez problema mogli da prate "Nemanjiće" i u Republici Srpskoj, i u Francuskoj, Švajcarskoj i drugim zemljama, pa je očigledno da je do propusta - slučajnog ili namernog - došlo na relaciji RTS - Net TV Plus.
Ali, preko leđa dijaspore...

RTS bez objašnjenja

Pokušali smo da dobijemo odgovore zbog čega deo gledalaca iz dijaspore, i to isključivo korisnici određenog operatera, nisu mogli da gledaju "Nemanjiće".
Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević dva puta je "odbio" poziv, a potom poslao SMS "pošaljite poruku". Kad smo mu objasnili o čemu se radi više se nije javljao.

Direktor programa Vladan Čkrkić nas je ljubazno savetovao: "Trebalo bi da se čujete sa advokatom Zlatanom Begovićem, pošto je to u delokrugu njegovog posla." Nažalost, gospodin Begović nam se nije javljao.

2024 © - Vesti online