Ponedeljak 19.02.2018.
10:11
Vestionline

"Prvo Zajednica srpskih opština, pa tek onda sve ostalo"

facebook.com/Igor Simić
Igor Simić

On je naglasio da je demarkacija od značaja među kososkim Abancima, ali da je za Srbe na KiM mnogo važnije formiranje ZSO i unapređenje položaj Srba na KiM.

- Mi 1.767 dana čekamo ZSO, a čekamo i ispunjenje ostalih tačaka iz koalicionog sporazuma kako bismo unapredili žživot Srba na KiM. –O tome Srpska lista žželi da razgovara, a demarkacija će možda jednog dana doći na red - rekao je Simić za RTS.

Pojašnjava da je za sporazum o granici sa Crnom Gorom, Prištini potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, a to je 81 poslanik od 120 i da Albanci imaju potrebnu većinu.

- Ovo pitanje ne zahteva dvotrećinsku podršku nevećinskih zajednica, poslanika koji dolaze iz srpske, romskih, turskih zajednica. Među Albancima ima dovoljan broj glasova za rešavanje tog pitanja. Ono što oni hoće, to je učešće Srba, jer žele na taj način da manifestuju multietnički karakter ovakve odluke - naglasio je Simić.

Kako kaže, za Srbe je to pitanje koje treba u buducnosti rešavati, a ne sada, i da treba najpre formirati ZSO pa onda sve ostalo.

Kada su u pitanju novi navodi o formiranju kosovske vojske, Simić je rekao da je na Kosmetu, prema Rezoluciji 1244, Kfor jedina ligitimna, oružana sila i da će tako i ostati.

- Stav Srpske liste se neće promeniti, mi smo apsolutno protiv kosovske vojske - istakao je on.

Upitan za očekivanja od nastavka dijaloga Beograda i Prištine koji se nastavlja 26. februara u Briselu, on je rekao da dijalog nema alternativu, ali dijalog u kojem je iskren pristup obe strane.

- Beograd želi kompromis koji će omogućiti normalan život i trajni mir, ali sa druge strane nedostaje iskrenost i žželja da se primeni dogovoreno, a zatim pristupi i trajnom rešenju ovog pitanja - zaključo je Simić.

2024 © - Vesti online