Utorak 20.07.2010.
12:00
Đ. Barović - Vesti

Sarajevo krije istinu o ratu

 

Radovan Karadžić u sudnici

- Haški tribunal je obavezao Bosnu da nam dostavi određena dokumenta, ali do sada nam nije predat ni jedan jedini papir. Zapravo, do sada nam iz Bosne nije dostavljeno ništa i ja to jedino tumačim kao strah vlasti u Sarajevu da bi se tako otkrila prava istina o ratu - kaže za "Vesti" Petronijević.


Prema njegovim rečima, i on i njegovi saradnici poslednjih dva meseca uzaludno pokušavaju da od vlasti u BiH dobiju dozvolu s kojom bi njihovi stručnjaci-balističari nesmetano ispitali sve optužbe zbog snajperske vatre i granatiranja Sarajeva.
- Najpre su nam rekli da se obratimo Ministarstvu pravde i oni su srdačno rekli da nema nikakvih problema, ali da se obratimo Ministarstvu unutrašnjih poslova. Oni su nas saslušali i rekli da je za to nadležno Ministarstvo pravde.

Oni su zatim tražili napismeno zahteve, a zatim opet prebacili na nadležne u MUP-u. Pa za izdavanje takve dozvole je potrebno manje od nedelju dana, a Bosna je obavezna da nam pomogne jer u suprotnom krši sporazum o saradnji sa Tribunalom - naglašava naš sagovornik i dodaje da je odbrana Karadžića do sada već prikupila 80 odsto dokaza da su i snajperska vatra i granatiranje velika manipulacija kojom su muslimani svesno žrtvovali svoje sunarodnike da bi pridobili naklonost Zapada.

Snimci Karadžića i Tuđmana

 

Bivši predsednik RS je zatražio od vlasti u Hrvatskoj da mu dostave i sve snimke razgovora koje je imao sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.
- Želimo da te snimke pustimo u sudnici i da se iz prve ruke vidi šta su njih dvojica razgovarali i dogovarali. Ko se od njih zalagao za mir, a ko za rat. Ko je insistirao na podeli Bosne i na kraju krajeva ko je kako pričao o muslimanskom narodu - kaže Petronijević.

Šef Pravnog tima Radovana Karadžića: Goran Petronijević


- Angažovali smo vrhunske balističare koji će dokazati tu manipulaciju zbog koje je srpski narod žigosan. Dokazaćemo da je nemoguće da se iz snajpera ispali hitac koji će leteti kilometar, a zatim na ulici skrenuti desno. Još drastičniji dokaz takve prevare su navodna granatiranja s položaja bosanskih Srba koji su izgleda u minobacačke projektile ugrađivali najsavremeniju stelt tehnologiju i pravili granate koje se šetaju sarajevskim ulicama, idu cik-cak i slično - tvrdi Petronijević i dodaje da se zbog ovakve opstrukcije i nameće samo jedan zaključak.


- Očigledno su u paničnom strahu da će se ipak otkriti istina o tome da su zarad političkih ciljeva svesno žrtvovali svoje sunarodnike. Jasno, ovo će biti samo parče u mozaiku Karadžićeve odbrane koja će dokazati da je istina o ratu potpuno drugačija od one kakvom se sada predstavlja - zaključuje ovaj advokat.
 

Hag zapretio Bosni

 

Pretresno veće Haškog tribunala ocenilo je da je saradnja vlasti BiH s ovim sudom problematična i opterećena kašnjenjima u dostavi dokumenata za odbranu Karadžića, zbog čega im je naložilo da do 15. avgusta ili završe potragu za traženim dokumentima i predaju ih, ili obaveste Veće o koracima koji su preduzeti i o postignutom napretku.

Ćurguz: Opstrukcija i dokazi

 

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz kaže da je opstrukcija vlasti u Bosni u "funkciji masovnog procesuiranja Srba, drakonskih kazni i presuda".
- Ljudi koji su u institucijama BiH koristiće svoje pozicije da ometaju suđenje Karadžiću kako bi se krajnja presuda bazirala na postojećoj građi s kojom tužioci u Hagu raspolažu - ističe Ćurguz i tvrdi da je u Bosni mnogo institucija koje raspolažu arhivskom građom iz rata.

 

2024 © - Vesti online