Nedelja 18.02.2018.
22:22
Lj. Ivanović - Vesti

Izbio carinski rat sa SAD

pixaby.com
Kanada ima jednog komšiju, a i snjime probleme

U tužbi je navedeno pet različitih načina na koje SAD krše propise o međunarodnoj trgovini, i više od 100 postupaka SAD koji ilustruju te optužbe, prenosi Rojters.

Kanada smatra da su mere SAD u suprotnosti s obavezama koje proističu iz Antidampinškog sporazuma STO, Sporazuma o subvencijama i kontramerama i Sporazuma o tarifama i trgovini iz 1994. godine. Američke vlasti tek treba da iznesu stvoj stav o tim optužbama.

Sve je počelo kada je Američko poverenstvo za međunarodnu trgovinu blokiralo je carine koje su SAD nametnule kanadskim avionim C Serije Bombardije, odbacujući tako zahteve Boinga koje je poduprlo američko Ministarstvo trgovine.

Članovi USITC-a, nezavisnog tela, jednoglasno su odlučili da američka industrija nije pogođena programom kanadskog proizvođača aviona. Tom odlukom odbacili su tužbu Boinga, koji je tvrdio da mu se nanosi šteta time što se C serija na američkom tržištu prodaje ispod cene, kao i preporuku ministarstva trgovine da se nametnu carine od gotovo 300 posto!

"Ova odluka pobeda je inovacije, konkurentnosti i zakona", objavio je Bombardije u saopštenju. Zadovoljna je i britanska premijerka Tereza Mej, koja je odluku nazvala dobrom vešću za britansku industriju. Sukob Bombardijea i Boinga pretio je ukidanjem hiljada radnih mesta u Belfastu, gde Bombardije izrađuje krila za C seriju. Vrlo se retko dogodi da USITC ne sledi odluke Ministarstva trgovine SAD.

Nedozvoljene subvencije

U decembru je američko ministarstvo trgovine zaključilo da Bombardije dobija subvencije kanadske vlade i da se ti avioni prodaju ispod proizvodne cene. Bombardije je to nazvao neutemeljnim optužbama, ali su Amerikanci uveli kompenzacijske i antidampinške carine. Kanađani su objavili pobedu nakon odluke USITC, a Boing je izrazio razočaranje.


 

2024 © - Vesti online