Ponedeljak 19.02.2018.
07:10
M. Topalović - Vesti

Brajton našao srpsko blago

Privatna arhiva
Veliki talenat: Bojan Radulović Samouković na meču s madridskim Atletikom

Bilo je nagoveštaja da će Mitrović završiti u redovima "galebova", ali je karijeru nastavio u Jokanovićevom Fulamu. Umesto njega, krajnje neočekivano u smiraj prelaznog roka, stigao je drugi Srbin.

1,92 metara je visok Bojan Radulović

Bojan ima srpske papire i na Ostrvo je stigao iz treće španske lige. Ove godine blistao je u Kupu Kralja gde je Ljeida napravila nekoliko odličnih rezultata. Nije realno da odmah konkuriše za prvi tim Brajtona. Imaće priliku da se nametne u U23 ekipi.

Radulović je rođen 1999. godine i najmlađi je strelac u istoriji kluba. Srpski fudbalski biser rođen u Ljeidi, u Kataloniji. Njegov fudbalski talenat ima veze i sa genima. Otac Radoslav bio je fudbaler Zemuna iz koga je prešao u Ljeidu 1998, a sportski gen nosi i od majke koja je igrala rukomet, a poreklom je iz Sarajeva. Bojan se rodio u Ljeidi dok je njegov otac igrao za ovaj klub.

Istorijski gol

Visok je 192 cm, bolje se koristi desnom nogom i igra na poziciji centarfora.

- U početku sam igrao u veznoj liniji, ali me je prošle godine trener Ruven Adola prebacio u napad i ispalo je dobro. Bio sam najbolji strelac i ušli smo u najkvalitetniju juniorsku ligu - izjavio je Bojan.

S obzirom na visinu, da li daješ mnogo golova glavom?

- Ne previše, prošle sezone možda pet-šest... Koristim obe noge, a igranje u veznom redu pomaže mi da se dobro krećem i vidim situacije na terenu.

U klupske anale Ljeide ušao je na kup meču protiv Real Sosijedada iz San Sebastijana na čuvenoj Anoeti.

Privatna arhiva
Sportski gen: Otac Radoslav Radulović

Koreni iz Banjaluke

Bojanov otac Radoslav rodom je iz Banjaluke, a profesionalnu karijeru počeo je u ekipi Zemuna.

Kasnije je igrao za Ljeidu, Enčepings SK, ponovo Zemun, Rad, Hapoel Kfar Sabu, Benavent. Kao trener vodio je Atletiko Segre, CF Torefarera i CD Altorikon.

Minut 33. revanš utakmice Kupa kralja Sosijedad - Ljeida. Domaći tim vodi sa 2:0, ukupno 3:0 jer je pobedio 1:0 u Ljeidi. U drugom poluvremenu gosti za dva minuta stižu do 2:2, ali i dalje ispadaju. Onda, u 75. minutu, trener Ljeide Đerar Albadaleho diže s klupe 17-godišnjeg Bojana Radulovića i "naređuje":

- Uđi i daj gol!

Minut 87, centaršut sa desne strane, Bojan skače i glavom daje gol koji Ljeidu vodi u osminu finala Kupa kralja. Momak koji je 18 godina napunio 29. decembra naprasno je postao heroj Ljeide, najmlađi strelac u istoriji kluba. Njegovo ime pojavilo se u mnogim novinskim naslovima, slika njegove radosti posle pobedonosnog gola bila je imidž dana, zaključio je poznati novinar Vlada Stanković, redovni hroničar sportskih zbivanja u Španiji.

Kakav je bio doček posle podviga u San Sebastijanu?

- Ništa posebno jer smo stigli u tri ujutro, ali sutradan su nam svi čestitali. Malo je ko očekivao da posle 0:1 kod kuće možemo da prođemo. Kasnije samo ispali od Atletika.

Gol u Kupu kralja bio je prvenac u prvom timu?

- Jeste i zato ću ga uvek pamtiti. I u ligi sam dao gol, iako sam igrao poslednjih 15-20 minuta, ali najvažnije da sam bio deo prve ekipe, a povremeno igram i za juniorski tim.

Impresionirao Engleze

U Brajtonu kažu da su dugo pratili Bojana Radulovića i da su oduševljrni onim što su videli:
- Bili smo upoznati sa njegovim napretkom, brzo je ušao u prvi tim Ljeide i redovno igrao u trećoj ligi Španije - kaže trener rezervnog tima Brajtona (U23) Sajmon Rask. - Bili smo impresionirani onim što smo videli kad smo pratili njegove igre u Španiji, zato smo oduševljeni što je došao u naš klub. Sad ima isti status kao i svi igrači u našem rezervnom timu, gde očekujemo da još više napreduje i dođe do prvog tima.

Bez pritiska

I dok se privikava na ostrvski stil života priseća se života u Kataloniji.

- Ustajao sam svako jutro u 7.30 i tada su počinjale obaveze. Najpre škola, a onda treninzi. Fudbal je za mene oduvek bio više od igre. Isto kao i za oca. Majka je u prvi plan stavljala obrazovanje - rekao je Bojan u intervjuu za katalonske medije i dodao: - Ne osećam nikakav pritisak od roditelja i prijatelja. Logično da mi je najviše dobronamernih saveta dao otac. Svestan sam da tek treba da ostvarim zapaženu karijeru. Još nisam potpisao nijedan autogram!

Privatna arhiva
Junak: Bojan slavi pobedonosni gol protiv Sosijedada

Jedinstveni Mesi

Od starta je bio blizu protivničkog gola. Treneri poput Haumea, Hosetea (bivši igrač Betisa)... u njemu su prepoznali fudbalera koji može potezom i golom da reši utakmicu.

- S pozicije plejmejkera u mlađim kategorijama znao sam da postignem 14 golova u sezoni. To mi je dalo samopouzdanje i kada sam prebačen na klasičnog špica došao sam do broja 29, naravno, zahvaljujući i sjajnim saigračima!

Ne krije koji mu je klub najdraži.

- Barselona, kao i svakom ko je rođen u Kataloniji.
Idol?

- Ronaldo je dobar, ali Mesi je jedinstven iako svako ima svoj ukus.

Ostvario Vam se deo ambicija?

- Svi sanjamo da jednog dana zaigramo u velikom klubu. Prelazak u Englesku je prvi korak.

Poziv koji se ne odbija

Na sreću, skauting FSS nije omanuo kao u nekim drugim slučajevima, Bojanov talenat je na vreme primećen.
- Igrao sam za katalonsku juniorsku selekciju, ali kad me je pozvala Srbija nisam oklevao ni trenutak. Igrao sam za U18 na utakmicama protiv Crne Gore i Slovenije... Čini mi se da imamo odličnu generaciju. Verujem da ćemo u dogledno vreme potvrditi sva očekivanja, a nisu mala - kaže Radulović.

2024 © - Vesti online