Ponedeljak 19.07.2010.
22:42
Tanjug

"Sretno dijete" otvorio filmski program Belefa

Plakat za film Igora Mirkovića
 

Selektor filmskog programa Darko Štetin, pre prikazivanja Mirkovićevog ostvarenja u knjižari "Ilegala", objasnio je da Belef ove godine prvi put uvodi kontinuirani obimni filmski program, koji će, poput muzičkog programa, podsetiti publiku na "Novi talas", energiju i slobodu koja je pre 30 godina pokrenula mlade ljude i razdrmala ukupnu kulturnu scenu bivše Jugoslavije.

"Koliko ta generacija danas ima potrebu da stvori atmosferu, pokrene ili podstakne kod mladih novi stvaralački talas pokazuje Mirkovićev dokumentarni film, jedini na Belefu koji se bavi 'novim talasom', ali na jedan specifičan način, kroz lično viđenje njegovog savremenika", kazao je Štetin.

On je dodao da će do 8. avgusta kroz 12 večernjih projekcija, susreta i tribina biti predstavljeno devet festivala iz Srbije i regiona koje ne finansira država, već su pokrenuti od strane zaljubljenika u film, a tri večeri biće posvećene "retrospektivi alternative i njenom rimejku".

"Cilj nam je da u fokus ovogodišnjeg Belefa stavimo niskobudžetnu produkciju, kratki igrani, alternativni i dokumentarni film, kao ozbiljnu stvaralačku scenu, kojom struji možda i jača kreativna sila no što je slučaj u budžetskom i komercijalnom filmu, kome je najčešće posvećena sva medijska podrška i pažnja", istakao je Štetin.

U okviru "Otvorenog bisokopa" predstaviće se Festival filma i video arta "NemaTre.Ba" (Republika Srpska), "Grosman festival filma i vina" (Slovenija), "Manaki bradrs film festival" (Makedonija), "Treš film festival" (Hrvatska), "Kratkofil" (Republika Srpska), "Motovun film festival" (Hrvatska).

Kroz selekcije filmova i tribine biće predstavljene i domaće filmske smotre - Festival alternativnog filma, Festival animiranog filma "Balkanima" i Festival srpskog filma fantastike.

Predviđena je retrospektiva alternativnog filma u Beogradu od 1950. do 1980. godine, filmova nedavno preminulog hrvatskog reditelja Tomislava Gotovca, kao i premijerno prikazivanje horor drame mladog novosadskog reditelja Mihajla Obrenova "Araneum".

Program će se odvijati na sceni iza Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, a u slučaju kiše u knjižari "Ilegala".

2024 © - Vesti online