Ponedeljak 19.02.2018.
05:00
O. Đoković - Vesti

Sretenje za 800 zvanica!

Primećena je i Živka Park, predsednica Grupe prijateljstva Francuska-Srbija pri francuskom parlamentu, mnogi predstavnici lokalne samouprave gradova s kojim imamo razvijene odnose, predstavnici svih država eks Jugoslavije, srpske dijaspore, sveštenstvo, nastavnici dopunske škole, kao lider naših uspešnih slikara iz Klermon-Ferana je došao jedan među njima ponajveći Slobo (84)...

Nepregledna lista, nikad brojnija i nikad u opuštenijoj atmosferi. Već na ulazu šampanjac je dočekivao svakog gosta, a sa balkončića iznad vrata salona trio Petar Gojković, Bane Zdravković i Dragan Urlić kreirali su tradicionalnu srpsku muziku ili kako rekoše, "ćirilicu na klasičan način".

Piksi: Moja druga kuća

Dolazak legendarnog fudbalera Piksija bljesnuo je poput bisera.
- Možemo li se slikati? - pratila su ga pitanja, naravno, sve želje je ispunjavao.
Primetio je:
- Rezidencija, odnosno, ovo srpsko tlo u Parizu, je moja druga kuća. To je Srbija u malom. A i lepo je videti ovoliko ljudi, ponos te preplavi.

Uz veliki broj mladih i pripadnice nežnijeg pola (Maja, supruga ambasadora Ristića bila je ponajlepša), poseban ugođaj pogledu davale su vojne uniforme dekorisane priznanjima.
Ne pamte naši Parižani ni bogatije i šarenije trpeze, sve na ponos srpskog gastronomskog nasleđa. Pio se šampanjac, vino i sokovi, razgovori se vodili šetnjom od poznatog do nepoznatog, plela su se nova poznanstva, sav taj slavljenički skup delovao je kao džinovsko klupko prijateljstva.

- Izvanredna atmosfera. Posle dve godine pauze, dobili smo sliku Srbije koja u Francuskoj raste. Sve su zemlje ponosne na svoju istoriju, a ovo je prilika da se okupljanja pretvore u razmene mišljenja, razmatranja mogućnosti za saradnju, za uspehe, za istoriju koja se nastavlja - prezadovoljan je ambasador Ristić.

Sećanja oca Makse

Dragiša Maksimović, Dalida Đokić, Miško Gojak, Dali i Nenad Stojanović se okupili oko oca Živka, on u mantiji, na prsima blista krst.
- Neka nas blagoslovi, teška su vremena, nikad se ne zna šta te čeka iza ugla. A ja, nekad davno, išao u jugoslovensku osnovnu školu koja se nalazila ispod ovih salona. I evo, narastao sam do prizemlja, a čini mi se da neću stići do viših spratova, tamo su prostorije ambasadora - duhovit je Makso.

Oplemenjen ovim lepim događajem, ambasador Tanasković je rekao:

- Ovakvi prijemi nisu samo stvar diplomatskog kalendara i protokola, već mnogo više od toga, oni su kao lakmus papir, odraz međunarodnog položaja države koja organizuje prijem. Večerašnji odziv diplomata akreditovanih u Francuskoj, kao i predstavnika raznih krugova francuskog društva, pokazao je u kolikoj se meri stabilizovao i poboljšao međunarodni položaj Srbije.

Glumice i ratni veterani

U zagrljaju glumice i rediteljke Elizabet Duda (Francuska-Poljska), Arijana Kah (Jermenija) i Irena Bilić (Srbija). Najstarija grupa je bila ratnih veterana koju su predvodili admiral Andi Lakaj i Mišel Filip, a mesje Le Mersje i Filip Leve objasniše da "na žalost, danas malo ljudi poznaje istoriju i dužinu i vrednost francusko-srpskih odnosa".
Vesnu iz Niša, Lalu iz Leskovca i Vinku iz Svilajnca oduševila je internacionalizacija ovog skupa, dodale su: I, svima u srcu je Srbija. Veoma su raspoloženi Aleksandra Šarac, Tamara Đogo i Armin Zećo, diplomate iz Ambasade BiH. Marija Dolores (Meksiko), An Koldefi (Francuska), Kristina Loira (Španija ) i Dolores Martinić (Hrvatska) su supruge vojnih izaslanika i pletu neraskidivo prijateljstvo.
Doktor Patris Elfondi sa suprugom Morgan jedan je od najvećih prijatelja Srba, pomaže im u svakom pogledu, ovaj put je u društvu Miće Aleksića, Mikija Vujovića i Letice Živković. Najlmlađi među zvanicama je imao 22 meseca.




 

2024 © - Vesti online