Nedelja 18.02.2018.
19:19
B. Božin - Vesti

Uskoro socijalni sporazum sa Srbijom

pixabay.com
 

To je saopštila švajcarska vlada, koja je parlamentu preporučila usvajanje sporazuma. Što se tiče Srbije i Crne Gore, taj korak je već odavno napravljen. U Podgorici je 7. oktobra 2010. potpisan sporazum, a 11. oktobra sličan ugovor u Beogradu. Ovi sporazumi zamenjuju stari sporazum sa Jugoslavijom iz 1964, koje su jedna za drugom države bivše Jugoslavije zamenile novim bilateralnim ugovorima.

Stari jugoslovenski sporazum biće primenjivan još samo na Bosnu i Hercegovinu. Izvorno je bilo planirano da se parlament izjasni u kompletu, pored Srbije i Crne Gore, i sa tom državom, ali je potpisivanje odloženo, navodi Blik.

Oba sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom u materijalnom smislu u najvećem delu pokrivaju stari, ali su takođe prilagođeni novijim dogovorima sa švajcarskom i međunarodnim standardima za socijalnu sigurnost, napisala je vlada u preporuci parlamentu. Pravila se odnose na starosno, invalidsko i osiguranje u slučaju smrti bračnog partnera, osiguranje u slučaju nesreće i - u ograničenom obimu - na zdravstveno osiguranje.

Penzije i pravna pomoć

U Švajcarskoj živi oko 67.000 Srba i oko 2.500 građana iz Crne Gore. U Srbiji živi 2.200 švajcarskih građana, dok ih u Crnoj Gori ima stotinak. Sporazumi naročito regulišu međusobni eksport penzija, ravnopravnost državljana druge države potpisnice, primenjivu pravnu regulativu i međusobnu pomoć u upravnim pitanjima. Dodatno sadrže i pravnu bazu u borbi protiv malverzacija.






 

2024 © - Vesti online