Subota 17.02.2018.
21:52
Vestionline, Sputnjik

Ukrajinski nacionalisti napravili haos u Ruskom centru u Kijevu

EPA/Stepan Franko
Desničari napravili haos: Gazili zastave, polomili sav nameštaj

Kako se navodi, nakon ulaska u zgradu aktivisti su u njoj polomili sav nameštaj, pocepali ruske zastave, ispisali različite parole po zidovima i polomili izložbu posvećenu istaknutom ruskom operskom pevaču Fjodoru Šaljapinu.

Među njima bio je i lider ukrajinske Radikalne partije Andrej Lozovoj, koji je rekao da ruski kulturni centar u Kijevu radi "nezakonito".

Prema rečima očevidaca, ukupno je u zgradu upalo oko 30 aktivista, a cela drama trajala je oko sat vremena iako su u međuvremenu u zgradu pristigli pripadnici ukrajinske policije.

Šef "Rosotrudničestva" Konstantin Vorobjev rekao je da su aktivisti upali u zgradu da vide šta se tu dešava, ali da su ubrzo počeli sve da uništavaju.

- Posle sam pokušavao da zajedno sa policijom spasem šta je ostalo kako aktivisti ne bi sve uništili - dodao je Vorobjev.

To je već drugi slučaj ove godine da su ukrajinski aktivisti napali Ruski centar za nauku i kulturu, budući da su nepoznata lica za Božić zgradu polila farbom i oblepila pamfletima sa antiruskim porukama.

EPA/Stepan Franko
 

Uzrok Porošenkove izjave?

Za napad na ruski Centar za nauku i kulturu u Kijevu mogle bi da budu odgovorne provokativne izjave ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, rekao je ruski predstavnik u OEBS-u, Aleksandar Lukaševič.

- Besni smo zbog nereda koje prave nacionalisti u Ukrajini. Članovi ukrajinske nacionalne organizacije S14 su danas napali zgradu ruskog Centra za nauku i kulturu u Kijevu. Trideset radikalnih aktivista pod vođstvom člana Vrhovne rade Andreja Lugovoja upalo je u zgradu u kojoj je bilo oko 50 dece i 50 odraslih - rekao je Lukaševič, prenosi TASS.

On je naglasio da je zbog spore reakcije policije napad trajao pola sata, a da se napadači nisu plašili kazne i nisu krili svoja lica.

Slike napada su, kako kaže Lukaševič, okačene na Fejsbuk.

2024 © - Vesti online