Subota 17.02.2018.
19:29
Večernji list

Hrvatske kompanije uvoze autobuse radnika s Kosova

pixabay.com
Nezaposlenost manja zbog prestanka recesije, ali i odlaska radne snage

Poslednji put je toliki broj nezaposlenih zabeležen 1990. godine. Analitičari Makrohaba s Ekonomskog fakulteta ističu da se nezaposlenost trenutno nalazi 6 odsto ispod dvadesetogodišnjeg proseka i niža je nego kada je bila na vrhuncu ekonomskog ciklusa 2008. godine.

Rekordan broj nezaposlenih - 395.000, imali su u zimskim mesecima s 2001. na 2002. godinu, a sadašnji pad nezaposlenosti nije vezan samo uz prestanak recesije i oporavak ekonomije, već i uz iseljavanje, piše Večernji list. 

Prve dve nedelje broj nezaposlenih smanjio se za približno tri hiljade u odnosu na kraj januara, a berza će sve brže prazniti kako se bude približavao Uskrs, početak opsežnijih radova u poljoprivredi i predsezonsko zapošljavanje. Rast nezaposlenosti u zimskim mesecima uobičajena je sezonska pojava u Hrvatskoj, no nešto veći dotok novonezaposlenih mogla bi biti najava usporavanja odlazaka radnika u inostranstvo. 

- Nestašica radne snage zakonito će dovesti do toga da će se poboljšati položaj radne snage. Poslodavci su osvestili taj problem i prihvatili su da moraju da ulože u radnika da bi ga dobili - komentariše za Večernji list Davorko Vidović, savetnik HGK za tržište rada.

Povećanje broja penzionih osiguranika traje od 2015. godine uz godišnju stopu rasta od 2,5 odsto. Prerađivačka industrija i trgovina, koje zajedno vežu trećinu osiguranika, u posljednjih godinu dana u plusu su 2,7%, odnosno 1,1%, građevinarstvo ima rast od 6,4%, dok je, s druge strane, u padu finansijska delatnost 2,9%, a poslovanje nekretninama 18 odsto. 

- Radnici su postali ključni limitirajući faktor za razvoj, poslodavci su zabrinuti i u skladu s tim se i ponašaju. U turizmu su se počeli da se utrkuju ko će da ponudi bolje uslove smeštaja, veće plate, a potražnji za radnicima u građevinskom sektoru pogodovala je i blaga zima. Većina tih ljudi angažirana je na turističkim objektima - kaže Vidović, koji raspolaže i informacijama da je počeo i veći uvoz stranih radnika. 

- Znam za nekoliko kompanija koje su već autobusima dovezle grupe od po 40 ili 50 radnika s Kosova, a mnogi su se angažovali i u pronalaženju radnika u Bosni i Hercegovini. Počela je bitka za ljude, a to će se osetiti i na primanjima zaposlenih - ističe Vidović.

2024 © - Vesti online