Subota 17.02.2018.
17:34
Vestionline, Tanjug

Zašto je Kocijasu trebalo 15 sati da reaguje na tursku provokaciju?

Epa/Tumay Berkin
Neadekvatna reakcija na tursku provokaciju: Nikos Kocijas

Nova demokratija navodi u saopštenju da dok turske provokacije rastu, Kocijas "nastavlja, i to na ovom frontu, da vežba spoljnu politiku za unutrašnju upotrebu", prenela je ANA.

- Umesto komunikacionih trikova, bilo bi korisnije brzo mobilisati svako diplomatsko sredstvo za zaštitu suverenih prava Grčke, koja otvoreno osporava Turska. I preduzimati unapred korake kako bi zaštitili interese nacije - navodi se u saopštenju. 

Grčke vlasti ranije ove nedelje su saopštile da je patrolno plovilo turske Obalske straže udarilo u brod grčke obalske straže u blizini ostrvca u Egejskom moru, oko kojih su dve zemlje umalo zaratile 1996. godine.

Oba plovila nalazila su se u blizini nenaseljenog ostrvceta koje se na grčkom zove Imija, a na turskom Kardak, za koje ove zemlje tvrde da pripada njihovoj teritoriji.

AP navodi da su napetosti na tom području visoke otkad su dve države, koje su obe članice NATO, stigle na rub rata oko tamošnjih ostrvaca, da se tamo šalju snage obe mornarice i da je u toj zoni u more pao i grčki helikopter pri čemu je stradalo troje članova posade.

ANA je prethodno objavila da je tursko plovilo udarilo u brod grčke Obalske straže u blizini Imije.

2024 © - Vesti online