Subota 17.02.2018.
13:51
Seebiz, Vestionline

Soroš opet mrsi konce, izazavao haos u ECB

EPA/Olivier Hoslet
Da li Soroš instrumentalizujeEBC za svoje političke ciljeve?

To je izazvalo kritike nekih evroparlamentaraca koji se plaše da žele da utiču na osetljiva politička pitanja.

Milijarder rođen u Mađarskoj stari je zagovornik evropskog jedinstva, a njegovo zagovaranje liberalnih politika i otvorenih granica stvorilo mu je mnoge neprijatelje, uključujući mađaraskog premijera Viktora Orbana, prenosi "Seebiz". 

Soroš se 14. novembra sastao s Benoitom Coereom, članom odbora koji sprovodi politike ECB, kako bi razgovarao o "produbljivanju područja evra", po delu Coerevog dnevnika. 

Sastanak je zatražio Soroš kako bi razgovarao o zajedničkom budžetu evrozone, a na njemu su učestovali i predstavnik investicionog fonda i još jedan zvaničnik ECB, rekao je izvor upoznat s pitanjem. 


- Mislim da nije legitimno da gospodin Soroš instrumentalizuje ECB za svoje političke ciljeve - rekao je Bernd Lucke, član konzervativaca u Evropskom parlamentu. 

Portparolka ECB rekla da su učesnici razgovarali samo o inicijativama na visokom nivou usmerenim na produbljivanje integracije evrozone, te da nisu ulazili u monetarne politike ili Bregzit. 

Marco Zanni iz evroskeptičnog parlamentarnog bloka Evrope nacija i sloboda ocenio je da ovakvi susreti s moćnim pojedincima "nisu kompatibilni s institucijama koje sebe smatraju demokratskim". 

Ali nisu sve reakcije iz Evropskog parlamenta negativne. 

- Misija ECB-a je da radi na očuvanju evrozone i susret s nekim uticajnim koji radi isto deo je njihovog mandata - smatra Sven Giegold, portaporl za privredna i finanijska pitanja Zelenih u Evropskom parlamentu.

2024 © - Vesti online