Subota 17.02.2018.
10:54
Vestionline, N1

Čišćenje na žene utiče kao da popuše 20 cigareta dnevno

pixabay.com
Čišćenje smanjuje kapacitet pluća

Čišćenje kuće za žene je jednako loše kao da popuše kutiju cigareta dnevno, pokazalo je najnovije istraživanje. Zanimljivo, podaci su pokazali da takvih posledica nema za muškarce. Istraživanje se temelji na podacima za 6.235 žena i muškaraca čije je stanje provereno nakon 20 godina. Ispitanici su bili pitani čiste li svoje kuće ili da li su radili kao čistači ili čistačice. Ispitivalo se i koliko često su koristili tečna sredstva za čišćenje i sprejeve.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su čistile, bilo kod kuće čak i samo jednom nedeljno, ili kao profesionalne čistačice, imale ubrzano smanjenje kapaciteta pluća, piše Daily Mail.

Iako su očekivali da će sprejevi imati veći uticaj, rezultati su pokazali da nema veće razlike između njih i tečnih deterdženata. Smanjenje funkcije pluća za obe grupe može da se uporedi s pušenjem 20 cigareta dnevno u periodu od 10 do 20 godina. Stoga, autori istraživanja upozoravaju da čišćenje kod žena može predstavljati rizik za bolesti sistema organa za disanje.

Objašnjavajući učinak hemikalija iz sredstava za čišćenje na pluća, istraživači su rekli da manje upale tokom niza godina mogu dovesti do trajnog oštećenja disajnih puteva, a trajna oštećenja mogu poteći i iz stalne izloženosti nakon početka astme povezane s čišćenjem.

Kod muškaraca, bilo da su čistili samo kod kuće ili profesionalno, nije pronađena takva veza. Stručnjaci kažu da je to verovatno zato što su pluća kod muškaraca manje osetljiva na utjecaj hemikalija u sredstvima za čišćenje.

Istraživanje je krenulo pre 20 godina kada su ispitanici imali prosečno 34 godine, a od njih 6.235, 1.512 muškaraca nikada nije čistilo, dok je taj broj kod žena 197. Među onima koji su čistili kod kuće su 1.363 žene i 2.808 muškaraca, a profesionalnih čistača bilo je 57 muškaraca i 293 žene, piše Večernji list.

2024 © - Vesti online