Petak 16.02.2018.
16:40
b92.net, Vestionline

Šest novinara osuđeno na doživotnu robiju

pixabay.com
"Crni dan" za slobodu štampe u Turskoj (Foto: Ilustracija)

Anadolija je navela da su među osuđenim Ahmet Altan, bivši glavni urednik lista Taraf, njegov brat, novinar i profesor Mehmet Altan i istaknuta novinarka Nazli Ilidžak.

Novinari su optuženi za veze sa muslimanskim propovednikom Fetulahom Gulenom koji se nalazi u izgnanstvu u SAD i koga Turska smatra organizatorom neuspelog puča 15. i 16. jula 2015.

Oni su od početka negirali bilo kakvu umešanost u puč. 

Novinari su proglašeni krivim za "pokušaj rušenja turskog ustavnog poretka" i članstvo u terorističkoj organizaciji. 

Njihovo suđenje kritikovali su aktivisti za odbranu slobode medija. 

Reporteri bez granica (RSF) napisali su na Tviteru da je ovo "crni dan" za slobodu štampe u Turskoj. 

Prošlog meseca turski sud je odbio da oslobodi Mehmeta Altana uprkos odluci Ustavnog suda u kojoj se navodi da je njegovo zatvaranje predstavlja kršenje njegovih prava. 

Šezdesetpetogodišnji Mehmet Altan, autor više dela o politici, uhapšen je u septembru 2016. zajedno sa bratom Ahmetom (67). 

Ilidžak, 73-ogodišnja novinarka i spisateljica koja je do 2013. radila za veliki provladin list sabah, je u zatvoru od jula 2016. godine. 

Ostalo troje danas osuđenih su bivši direktor marketinga dnevnika Zaman Jakup Simsek, instruktor policijske akademije Sirki Tugrul Ozengul i grafičar Zaman Fevzi Jazidži. 

Posle propalog puča turska vlada je sprovela velike čistke, više od 50.000 ljudi je uhapšeno a više od 140.000 otpušteno ili suspendovano s posla. 

Turska je na 155. mestu od ukupno 188 u klasifikaciji slobode medija koju prave Reporteri bez granica.

2024 © - Vesti online