Petak 16.02.2018.
18:11
Z. M. - J. A.

Priznanje nezavisnosti uslov za EU

Epa/Christian Bruna
Jasna poruka Zigmara Gabrijela

- Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali je prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova - rekao je Gabrijel u Prištini na zajedničkoj
pres-konferenciji sa premijerom privremenih kosovskih institucija Ramušem Haradinajem.

Šef nemačke diplomatije je naglasio da je to "centralni uslov da se ide ka Evropi". Tvrdi i da je to, dan ranije kad je boravio u Beogradu, saopštio i zvaničnicima Srbije.

Teško da je srpskoj javnosti za utehu to što je Zigmar Gabrijel odlazeći šef diplomatije s obzirom na to da je u Berlinu proces formiranja nove koalicione vlade.

Nemačka je među prvima priznala Kosovo i stav zvaničnog Berlina po ovom pitanju je neumoljiv bez obzira na to ko će u narednom mandatu voditi najmoćniju državu EU.

Iz Austrije, međutim, dolaze drugačiji tonovi koji su srpskoj javnosti bar na momenat probudili očekivanja da stvari oko Kosova nisu zakucane zasvagda.

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe je u intervjuu srpskoj "Politici" navodno rekao da je "Kosovo deo Srbije".

Štrahe je gostujući u Beogradu poručio da je "Priznanje Kosova jedino stvar Srbije" i da je pogrešan put pritiskati Beograd da prizna otcepljenu južnu pokrajinu.

To je svakako prijalo srpskim sagovornicima i domaćoj javnosti, ali ne i političkim akterima u Austriji i Nemačkoj.

Pogurati pet neposlušnih

Nemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel poručio je sagovornicima u Prištini da će njegova zemlja pomoći da Kosovo priznaju članice EU koje to nisu učinile - Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.
- Krajnji cilj je omogućiti članstvo u EU. Jedan od uslova za to biće ubediti pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovu da takvo priznanje ima smisla pošto Kosovo nikada više neće biti deo Srbije - ubeđen je nemački političar.

- Javili su se odmah histerično za reč, što je bilo očekivano, od nemačkih političara iz redova CDU, predstavnika Narodne partije Austrije (OVP) pa sve do Zelene Ulrike Lunaček - analizira reakcije na Štraheovu posetu Beogradu funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) David Štokinger.

U razgovoru za "Vesti", austrijski političar poručuje da Srbija ne treba da prizna Kosovo zbog članstva u EU.

Šta bi Srbija od EU mogla očekivati učlanjenjem, pita i istovremeno nudi odgovor sagovornik "Vesti".

- Ne mnogo ili čak ništa, ako se uzme u obzir socijalno-ekonomska situacija članica kao što su Hrvatska, Bugarska i Rumunija. Srbija ne bi bila više od "snabdevača" jeftine i voljne radne snage za ekonomske centre Unije. Razarajuća emigracija omladine bi čak porasla, kao što se može posmatrati u baltičkim zemljama. Ekonomski sporazumi sa trećim državama kao što su Rusija ili Kina, koji su povoljni po Srbiju, bili bi tada teško održivi ili čak i nemogući - kaže Štokinger.

On smatra da bi pregovarački proces trebalo ponovo vratiti na nivo UN, jer i dalje važi Rezolucija 1244, koja definiše Kosovo kao deo Srbije.

Istovremeno poručuje da povlačenje priznanja Kosova od strane Beča neće uslediti, iako on lično smatra da je priznanje bilo jedna od najvećih spoljnopolitičkih grešaka Austrije posle Drugog svetskog rata..

Nada kratko trajala

Izjava vicekancelara Štrahea, koja je dala nadu srpskoj janvosti, da bi Austrija možda mogla da razmotri povlačenje priznanja Kosova, odmah je demantovana i relativizovana u austrijskim medijima.
- Štaviše, Štrahe je u jednoj izjavi zatražio status Južnog Tirola za kosovske Srbe na severu Kosova. To ne bi značilo ništa drugo nego da se kosovski Srbi moraju povinovati zakonima "republike Kosova" i integrišu u tu državu. Ako se tako nešto traži onda se brišu sva druga alternativna rešenja, kao što su razmena teritorija, podela Kosova i slično - analizira David Štokinger.







 

2024 © - Vesti online