Subota 17.02.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti

Srbi im dobri samo goloruki

M. Karović
Boj bije oružje i srce: Vojska Srbije (Foto: Ilustracija)

Naime, potpredsednik RS Ramiz Salkić tvrdi da je reč o pokušaju predsednika RS Milorada Dodika da "uspostavi neke vrste oružanih formacija".

Podgrevanje priče o pokušaju RS da formira paravojne jedinice proizvelo je i pisanje britanskog "Gardijana" koji je ocenio da je kupovina novog oružja "zabrinjavajuća vest zato što je reč o entitetu kojeg predvode separatisti, ali i zbog uticaja Rusije".

Navodi se da srpske nevladine organizacije, centralna vlada u Sarajevu i zapadne diplomate veruju da će nova, jako naoružana policijska jedinica koristiti Dodiku za ostvarenje nezavisnosti uz rizik novog rata.

Teorija zavere

Sagovornici "Vesti" tvrde da je reč o pokušaju da se podigne tenzija u Bosni kroz novu manipulaciju činjenicama.

Tržišne cene

Radić otkriva da je nabavljeno 1.500 automatskih pušaka M05 E1 i 1.000 automata M92.
- Cena od 960.000 dolara za ovaj kontingent je realna, odnosno tržišna. Automatska puška M05 E1 košta 380 dolara, a automat M92 360 dolara - kaže Radić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će sada svi koji podržavaju Sarajevo imati jak argument da Srpska pravi paravojsku, ali da je to zapravo medijska interpretacija i manipulacija činjenicama.

- Tako se može postaviti i pitanje zbog čega je Federaciji BiH potrebna fabrika za proizvodnju automatskih pušaka kad nikada u istoriji BiH to oružje nije proizvodila. Ali, u Goraždu su nedavno napravljeni prototipovi automatskih pušaka iako se postavlja ozbiljno pitanje postoji li uopšte tržište za njih. Dakle, u svemu je moguće napraviti teoriju zavere - ocenjuje Radić .

Prema Radiću, tekstom u "Gardijanu" je stvorena veštačka slika da postoji velika zavera, a činjenica je da je oružje MUP-a RS staro i istrošeno.

Radić kaže da je nabavljena mala količina automata taurus i automatskih pušaka iz Zastave.

Stoga zaključuje da ta nabavka ne predstavlja dodatno naoružavanje.

Veći arsenal u FBiH

- Namerno se prećutkuje da je i sa ovom nabavkom količina oružja u posedu MUP RS daleko manja od one kojom se raspolaže u Federaciji BiH. Pri tom se svesno manipuliše i činjenicom da u Srpskoj postoji samo jedan MUP, dok je u Federalnom delu čak 11 takvih ministarstava - ističe Radić.

Stručnjak iz oblasti međunarodnog terorizma i bezbednosti Dževad Galijašević ukazuje da će s ovom nabavkom u Srpskoj tek svaki treći pripadnik policije imati automatsku pušku.

- Poređenja radi, u Federaciji BiH je ne samo duplo više pušaka, već i tri puta više policajaca. Kad se tome doda radikalizovana verska, islamistička struktura raspoređena u vehabijskim naseljima i paradžematima, zatim ostaci zloglasnog Odreda el Mudžahid, pa delovi Izetbegovićevog AID, Mladih muslimana i Aktivne Islamske omladine, a onda i broj džihaista koji su otišli na strana ratišta, uglavnom u Siriju, jasno je da je broj opasnih i naoružanih militanata u Federaciji puno veći - naglašava Galijašević.

www.mc,rs

Zloupotreba dece

Galijašević podseća da poslednji primer paravojnog organizovanja i obuke dece u kampu Asker potvrđuje da u pojedinim delovima BiH pod kontrolom SDA postoje organizacije koje preduzimaju otvorene aktivnosti za radikalnu militarizaciju i zloupotrebu dece.
- Ako već postoje javno objavljeni snimci iz kojih se vidi da čak i deca prolaze vojnu obuku, to onda vrlo jasno govori o problemu koji neće da vidi samo onaj ko to ne želi - zaključuje Galijašević.

Obuku i dalje izvode Amerikanci

Ministar policije RS Dragan Lukač izjavio da će u Srpskoj kao i do sada obuku izvoditi američki i evropski instruktori.

On je time demantovao tvrdnje da u policijski kamp u Zalužanima kod Banjaluke stižu ruski instruktori. Predsednik RS Milorad Dodik ukazao je da je ovo prva nabavka posle 20 godina, koliko je MUP RS bilo zabranjeno da nabavi oružje.

Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH saopštila je da je dala pozitivno mišljenje na nabavku oružja za MUP RS.

Ministarstvo spoljne trgovine BiH potvrdilo je da je za nabavku tražilo mišljenje i saglasnost Ministarstva inostranih poslova, odbrane BiH i bezbednosti.

Potpredsednik Salkić uprkos tome veruje da je uspostavljanje Centra za obuku u Zalužanima dokaz da Dodik ima skrivene i rezervne planove.

- Priča o demilitarizaciji ima za cilj gašenje Oružanih snaga BiH - uporan je Salkić.

Sve džaba bez dobrih plata

Nabavka automatskih pušaka neće rešiti probleme koji postoje u policiji RS, kaže u razgovoru za "Vesti" nekoliko policajaca iz Banjaluke.
Oni ističu da je svakoj policiji, kao i vojsci, stalno potrebna nova oprema, ali da je mnogo bitnije kakvi su uslovi rada.

- Plate nisu adekvatne, nemamo kolektivni ugovor, socijalni status policajaca je loš. Zarade su nam niže nego u drugim policijama. Stalno policajci napuštaju službu u potrazi za boljim životom. Naša procena govori da u Republici Srpskoj ne živi više od 900.000 stanovnika, maksimalno milion, a na papiru bi trebalo da nas bude milion i po. Otišli su u Evropu u potrazi za boljim životom - kažu policajci za "Vesti".




 

2024 © - Vesti online