Petak 16.02.2018.
08:54
Vestionline, Sputnjik

SAD i Rusija,Turska i SAD, Izrael i Iran... U Siriji se ne zna ko protiv koga ratuje

EPA/Sedat Suna
Napeto u siriji: Vlada sveopšti rat svih protiv svih

"To nije samo još jedna eksplozija nasilja u ovom, kako se čini, beskonačnom ratu. To je sukob dve najveće vojne sile na svetu - Amerike i Rusije, dve članice NATO-a - Amerike i Turske, i zakletih neprijatelja - Izraela i Irana", navodi autor članka Uri Fridman.

Fajsal Itani, ekspert sa instituta "Atlantik kaunsil" iz Vašingtona izjavio je da rat u Siriji nikad nije bio toliko internacionalan kao sada. 

"Atlantik" navodi da je sada sirijski lider Bašar al Asad, uz podršku Irana i Rusije, nadvladao opoziciju. Međutim, nijedna od stranih sila nije zadovoljna statusom kvo. Na kraju, svaka sila proverava koliko daleko može zaći u zaštiti svojih interesa - često u bukvalnom smislu. 

Turska nije spremna da pristane na jačanje pozicija Kurda koje podržavaju SAD. Sa druge strane, Vašington izgleda ima čvrstu nameru da se zadrži u Siriji kako bi sprečio vaskrsnuće terorističkih grupa i sprečio realizaciju plana Irana za širenje uticaja u istočnom Sredozemlju. Izrael podržava nameru Amerike usmerene protiv Irana, navodi se u članku. 

Rusija, s druge strane, želi da sačuva prijateljsku vladu u Damasku i vojno prisustvo u Sredozemlju, stavljajući se na mesto svetskog lidera, kao što je Amerika, piše list. 

Iranci "pokušavaju da stvore dugoročnu stratešku vojnu infrastrukturu u Siriji, izgrade fabrike za proizvodnju raketa, prebace tamo visokopreciznu municiju", navodi Itani, prenosi Sputnjik.

2022 © - Vesti online