Četvrtak 15.02.2018.
20:31
blic.rs, Vestionline

Tri teorije: Zašto raste popularnost Donalda Trampa odjednom?

EPA/Jim Lo Scalzo
Donald Tramp ponovo u akciji

A šef sam tvrdoglavo odbija da ponudi bar naznaku simpatije prema žrtvama nasilja.

Ovi skandali su realni i uznemirujući na nekoliko frontova - ali su oni, izgleda tako odjeknuli da se politička slika u proteklim nedeljama poboljšala za Trampa, ali i njegove republikanske saveznike.

Prva teorija - raste rejting

Prema pisanju sajta Atlantik, postoje tri teorije zašto i povrh svih skandala njegov, ali i rejting partije polako raste.

Skočio je lični rejting američkom predsedniku. Trampov rejting popularnosti je i dalje istorijski nizak za predsednika u prvoj godini mandata (što je znak upozorenja za republikance i njegova stranka može da izgubi Predstavnički dom na sledećim izborima), ali je polako počeo da se poboljšava.

Sajt "FivethirtyEight", koji ocenjuje popularnost američkog predsednika izračunao je da je Tramp na 41 odsto, što je je znatno niže nego rejtinzi njegovih prethodnika u moderno vreme, ali to je opet više procenata nego što je imao prošlog maja kada je otpustio direktora FBI Džejmsa Komija i kada je pokrenuta priča o mešanju Rusije u predsedničke izbore.

Druga teorija - Republikaci su u prednosti

Prednost koju je imala Demokratska stranka u Kongresu se suzila. Šta je uzrok tome? Nikada se ne radi samo o jednom faktoru, pa se pretpostavlja da je to zbog ekonomije, iscrpljenosti i ravnoteže.

Naime, uskoro SAD očekuju izbori za Kongres, a izgleda da su glasovi za Demokrate i Republikance izjednačeni.

Za sada Demokrate imaju malu prednost. Svi se pitaju šta bi moglo da izazove porast rejtinga republikanaca, a Atlantik u svom članku navodi da je to najverovatnije zbog toga što je Tramp ispunio svoje obećanje o poreskoj reformi i smanjenju poreza.

Iako je u početku zakon bio nepopularan kod većine, jer je značajno smanjenje poreza najviše odgovaralo kompanijama i bogatašima, kasnije je postao sve popularniji kod široke populacije.

Mnogi u Vašingtonu smatraju i da je Tramp trebalo da počne svoj mandat pre godinu dana s inicijativom za infrastrukturu, koja bi dobila podršku obe partije ili koja bi, u najmanju ruku, sprečila demokrate da se suprotstave jednoj popularnoj političkoj meri.

Treća teorija - ravnoteža Republikanaca i Demokrata

I treće, Tramp i republikanci polako dolaze u ravnotežu. Ostaje jedno otvoreno pitanje o njegovom rejtingu, a to je koliko nisko može da padne. Američki predsednik je konačno pao na pod, bar privremeno. Ali iako glasači mogu da budu zgroženi Trampom trenutno, oni će ipak podržati svoje republikance kako se bliže izbori za Kongres.

Kada god neki zakonodavni ciljevi ne prođu, Tramp ljutito tvituje da glasači moraju da "uvedu" više republikanaca u Kongres (bez obzira na to što je ta partija dominantna u oba doma).

Nekako do sada se pokazalo prirodno da na polovini mandata predsednikova partija izgubi neka mesta u Kongresu, a s obzirom na Trampovu (ne)popularnost, to bi moglo da bude i više nego inače.

Ipak, demokratama će biti potrebno čudo da se vrate u Belu kuću, a isto važi i za Senat.

Demokrate su takođe napustile strategiju da se potpuno protive svemu što Tramp radi.

Kako god, demokrate imaju još mnogo štošta da shvate i promene, ipak je tek februar i polovina Trampovog mandata.

Pompa oko Portera se ne stišava, specijalni tužilac Robert Mjuler se i dalje "mota oko Trampa", a ne treba ni ignorisati to što američki predsednik zna sam sebe da "potkopa".

Ipak, čini se da Amerikanci još nisu izgradili stav o svemu tome, a što se odrazilo i na njegov rejting koji je počeo da se polako poboljšava.

Čini se da demokrate nisu sve ove afere iskoristile da se samo prošetaju i prestignu republikance.

2024 © - Vesti online