Četvrtak 15.02.2018.
15:55
aljazeera.net, Vestionline

Poljska: "Severni tok 2" je korak prema velikom ratu

pixabay.com
 

"Mogu samo da vičem: Spasavaj se ko može!"

- Gasovod preko Baltika stvara nova nepotrebna žarišta tenzija. Danas je Ukrajina na prvi pogled bezbedna s obzirom na to da kontroliše gasovode u srednjoj Evropi. Kada proradi Severni tok 2, a budu isključeni gasovodi preko Ukrajine, Rusija može na koji god želi način da eskalira sukob. Da napadne celu zemlju. Severni tok 2 je korak u tom pravcu - rekao je Moravjecki u intervjuu za nemački list "Velt".

Moravjecki je ocenio da, ako se na kraju proširi Severni tok, veća je verovatnoća da će izbiti veliki rat između Rusije i Ukrajine.

- Zahvaljujući interkonektorima i terminalima za tečni gas, Evropa ima dovoljno mogućnosti da pokrije svoje potrebe 180 milijardi kubnih metara gasa iz uvoza. Čak i Nemci planiraju svoj terminal u Brunsbitelu. Ukratko, Severni tok 2 je nepotreban, štetan i izaziva razdor na Zapadu - rekao je Moravjecki.

Poljski premijer u intervjuu je izjavio da se svet očigledno postavio naglavačke kada Nemci i neke evropske zemlje više veruju Rusiji nego SAD zbog Donalda Trampa.

- Mogu samo da se uhvatim za glavu i vičem "Spasavaj se ko može!" Svet se prevrnuo naglavačke - kaže Moravjecki.

2024 © - Vesti online