Četvrtak 15.02.2018.
19:55
Z. Mirković - Vesti

Igranka do jutra

Z. Mirković
Igralo se kolo

- Obeležavanje je počelo u klupskim prostorijama i u početku je bilo zamišljeno kao familijarno druženje uz bogatu večeru i dobru muziku. Prostorija kluba uvek je bila prepuna, pa je treće godine odlučeno da se Svetosavski bal održi u velikoj dvorani Kernerhale - prisetio se Petrišorević dodavši da je Sveti Sava uzet i kao klupska slava.

Godinama, kako je dodao, Svetosavski bal je održavan u Kernerhali, uz bogat program i uz učešće poznatih orkestara iz domovine, kao i s folklorima, a 2007. godine je kao gošća došla poznata glumica i pevačica Snežana Savić.

- Tada je klub doživeo svoj uspon i mesecima se pričalo o toj fešti. Ovaj bal bio je poznat i po izboru lepotice, kad je bilo i po 20 kandidatkinja - kazao je Petrišorević.

Posle nekoliko godina, zbog rušenja te sale, ona nije više stajala na raspolaganje za ovu proslavu, pa je manifestacija prebačena u daleko manju Farcentrum.

Z. Mirković
Verski obred: Lomljenje slavskog kolača

žU drugim uslovima, kao i zbog činjenice da je interesovanje malo opalo, nova uprava je nastavila da organizuje Svetosavski bal uz pokušaj da se program održi na istom nivou.

- Kad smo nekada, umesto 700 ili 800 ljudi, imali 500, govorili smo da je malo, a sada kada nam dolazi 100 do 150 kažu da je super. Tako je bilo i ove godine. Pripremili smo odličan program sa Božin bendom, odličnim pevačima, kao što je nova pevačica Julijana Obradović, koja je pevala srpske i vlaške pesme - objasnio je Petrišorević.

Sveštenik Nenad je na početku večeri lomio slavski kolač uz prisustvo članova uprave i prijatelje kluba. Nakon ovog verskog obreda krenula je igranka do ranih jutarnjih sati. Interesantno je da su među gostima 80 odsto bili mladi ljudi.

Izostala tombola

Uprava Jedinstva je organizovala i bogatu lutriju sa više od 270 nagrada, od kojih su 25 bili bonovi za ručkove i večere u više srpskih lokala u Beču, povratne karte za autobuse, dok je glavna nagrada bila - pečeno prase! Međutim, budući da je vladalo slabo interesovanje za tombolom, ona ovaj put nije puštena, a nije organizovan ni tradicionalni izbor lepotice bala zbog slabog interesovanja. I pored svih napora svega 50 ljudi se odazvalo pozivu na proslavu do 22 sati, potom se broj povećao na 100, da bi na kraju bilo 150.

Z. Mirković
Razgalio dušu zemljaka: Božin bend

Klub Jedinstvo će 10. marta u istoj sali organizovati proslavu Dana žena. Tada će, kako je najavio predsednik Petrišorević, uprava kao i ranijih godina deliti ženama besplatne torte.

2024 © - Vesti online