Petak 16.02.2018.
00:44
Vestionline

Ubijeno 200 ruskih plaćenika

commons.wikimedia.org/Vitaly V. Kuzmin
tižu izveštaji o velikim žrtvama komandosa iz Moskve

Ova neverovatna brojka, ako je tačna, znači da je prošle nedelje u provinciji Deir ez Zor došlo do najsmrtonosnijeg okršaja između američkih i ruskih snaga još od vremena hladnog rata i Sovjetskog Saveza. Za Blumberg su ovu, po Moskvu vrlo neugodnu informaciju, otkrila dva ruska i jedan američki izvor koji su upoznati s detaljima napada.

Podsetimo, američke snage su intenzivnim vazdušnim i artiljerijskim udarima odbili napad prorežimskih snaga na bazu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u naftom bogatom Deir ez Zoru, istočno od reke Eufrat, koja je još prošle godine dogovorena kao crta razgraničenja između dveju frakcija koje se bore protiv ID, snaga SDF i koalicije predvođene SAD s jedne strane, te sirijske vojske i njenih saveznika s druge.

Američka komanda tada je procenila gubitke režimskih snaga, za koje su naveli kako im nije poznat njihov sastav, na stotinak ubijenih i 200 do 300 ranjenih. Ruska komanda je iznela daleko nižu brojku od samo 25 ranjenih, bez mrtvih. Američka vojska nije, prema izveštaju Pentagona, imala nikakvih gubitaka, a samo jedan kurdski borac je ranjen.

Američki ministar odbrane Džejms Matis opisao je napad preko Eufrata kao ničim neizazvan i celu stvar kao "nejasnu", ali nije otkrio dodatne detalje. Ruska vojska je porekla da ima ikakve veze s napadom, dok je američka vojska prihvatila njihovu tvrdnju.

Ali, izgleda da je ruskim snagama u Siriji nanesen težak udarac koji nadmašuje njihove ukupne službeno objavljene gubitke od početka vojne intervencije u toj zemlji pre dve i po godine.

rorežimski kontingent u kome su, prema ovom izveštaju, znatan deo činili ruski plaćenici, napao je 7. februara SDF uz pomoć tenkova, minobacača i višecevnih raketnih sisitema, kako je naveo pukovnik Tomas Vejl, portparol američke vojske.

- Koalicioni zvaničnici bili su u regularnoj komunikaciji s ruskim kolegama pre, za vreme i nakon zaustavljenog i neizazvanog napada - dodao je Vejl i naglasio kako "neprijateljska vozila i osoblje koji su se okrenuli i vratili u smeru zapada nisu bili napadnuti".

Nije jasno pod čijim su tačno komandom ruski plaćenici, Moskve, Damaska ili Teherana. Određeni ruski mediji su izveštavali kako ih je zapravo angažovao sam Bašar al Asad kako bi mu pomogli u čuvanju, odnosno zauzimanju naftnih polja na istoku zemlje, u zamenu za koncesije na ista ta naftna polja.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina odbio je da komentariše vesti o velikim ruskim žrtvama, tvrdeći da Moskva beleži samo gubitke regularnih oružanih snaga. Međutim, bivši ruski diplomata i političar koji sada radi kao nezavisni analitičar Vladimir Frolov tvrdi da Kremlj zabija glavu u pesak.

- Ovo je velik skandal i razlog za akutnu međunarodnu krizu. Ali Rusija će se praviti da se ništa nije dogodilo.

Vagnerovi momci

Izveštaji o ruskim plaćenicima koji se bore na strani sirijskog režima, a čiji broj možda nadmašuje i broj regularnih ruskih vojnika u Siriji nisu novi. Navodno se radi o privatnoj kompaniji povezanoj s Kremljom nazvanoj Vagner, koja je svojevrsni pandan kontroverznog američkog Blekvotera koji je u međuvremenu promenio ime u Akademi. Direktor CIA Majk Pompeo prošle nedelje je svedočio pred Obaveštajnim odborom američkog Senata kako je njegova agencija "videla u više navrata da strane sile koriste plaćenike u borbama koje će se približavati SAD".

2024 © - Vesti online