Četvrtak 15.02.2018.
16:51
Vestionline, blic.rs

Konačno otkivene tajne "vrišteće mumije"

youtube.com National Geographic
Naučnici u čudu: Nešto se desilo, ali šta tačno?

Kada su arheolozi 1886. godine pronašli mumificirano telo u Deir el Bahariju u Egiptu, bili su iznenađeni time što njeno lice izgleda iskrivljeno od muke, kao da vrišti.

Godinama su se širile razne teorije o tome ko je bio taj čovek i zašto izgleda kao da je umro u agoniji.

Jedna od popularnijih teorija je bila ta da je on princ Pentaver, sin faraona Ramzesa Trećeg i kraljice Tije. Princ je zajedno sa kraljicom Tijom i još nekim zaverenicima ubio svog oca faraona.

Pentaver je uhapšen, suđeno mu je verovalo se da je bio primoran da popije otrov.

Uzorci DNK iz mumije Ramzesa Trećeg i "vrišteće mumije" su potvrdili da se zaista radi o njegovom sinu. Ispitivanja mumije i tragovi na njenm vratu su pokazala i da je on verovatno umro vešanjem, a ne nakon trovanja.

Mogući dokaz da se radi o kraljevom sinu koji je osramoćen je taj što je on, iako je bio sahranjen sa ostalim pripadnicima kraljevske porodice, bio prekriven ovčijom kožom.

- U umovima drevnih Egipćana, prekriti nekog ovčijom kožom znači da on nije čist i da je uradio nešto loše u životu - rekao je dr Zahi Havas iz Egipatskog vrhovnog saveta za antikvitete.

Ipak, još uvek se sa sigurnošću ne može tvrditi da je to baš princ Pentaver, ali je jasno da su neki hteli da mu onemoguće da pređe na onaj svet, dok su drugi želeli da mu pomognu.

- Nikad nismo videli ovakvu mumiju, čoveka koji je patio. To nije normalno i to nam govori da se nešto desilo, ali ne znamo tačno šta - rekao je Havas, prenosi "Dejli mejl".

"Vrišteća mumija" će ove nedelje biti prvi put izložena za javnost u Egipatskom muzeju u Kairu.

2024 © - Vesti online