Četvrtak 15.02.2018.
08:09
Vestionline, Tanjug

Danas je Sretenje - Dan državnosti Srbije

Tanjug
Sećanje na dan kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti biće održana u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

U ime Vlade Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević danas će položiti venac i odati počast voždu Karađorđu u crkvi Svetog Djorđa na njegovom grobu na Oplencu, a pored njega, to će učiniti i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Opštine Topola... 

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. 

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Djorđem Petrovićem - Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak. 

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. 

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka. Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države. 

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena. 

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima - glumcima, pevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama. 

U svom obraćanju, predsednik Vučić je poručio da Srbija, slaveći laureate, proslavlja sebe i svoju budućnost. 

Srbija danas, kako je podsetio, slavi svoj dan, veliki i važan dan, Dan državnosti odajući počast svojim slavnim precima, sećajući se njihovih dela i pokazujući koliko je vredno živeti i boriti se. 

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, izvedena je počasna artiljerijska paljbu u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu, na Niškoj tvrđavi i na Petrovaradinu. 
Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

2024 © - Vesti online