Četvrtak 15.02.2018.
08:26
Vestionline, Tanjug

Napeto u Piranskom zalivu: Slovenija će uskoro tužiti Hrvatsku

EPA/Antonio Bat
Sprovođenje arbitraže pravno, a ne političko pitanje

- Ne radi se o političkom pitanju, kako bi to hteo prikazati Junker, nego o pitanju prava - kazao je Erjavec u izjavi za Slovenačku televiziju, reagujući na Junkerove izjave koje je on u sredu dao u Briselu.

Govoreći o graničnom pitanju između Hrvatske i Slovenije, Junker je na današnjoj konferenciji za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kazao da u tom sporu Komisija ne kaže da je u pravu jedna ili druga strana, nego da je tu "da pomogne".

- Želimo pomoći u rešavanju toga i mislim da ćemo i moći to da učinimo - rekao je Junker na konferenciji za novinare, nakon sastanka s Plenkovićem.

Hrvatski je premijer tom prilikom ponovio da nije realna opcija da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu, te da je realno razgovarati kako postići dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv i Hrvatskoj i Sloveniji, pri čemu je podsetio da je slovenačkoj strani Hrvatska već predstavila određene zamisli o tome i da je to "odličan temelj za dogovor".

Slovenačka vlada više je puta u zadnje vreme ponovila da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o sprovođennju arbitražne presude, a Erjavec je i danas, nezadovoljan "neutralnim" tonom Junkera od kojeg Slovenija očekuje veći angažman na primeni arbitražne odluke, najavio da će Slovenija zbog nepoštovanja arbitražne presude Hrvatsku tužiti sudu Evropske unije.

2024 © - Vesti online